Anmeldelse af “Rosarium” af Charlotte Weitze

Titel: “Rosarium” Forfatter: Charlotte Weitze. Sider: 418. Forlag: Gutkind. Udgivelsesår: 2021. Anmeldereksemplar: Gutkind.

Charlotte Weitze har begået en eventyrlig videnskabelig botanikroman, hvor menneske- og planteriget får held med at bestøve og befrugte hinanden, så blandingsvæsener opstår. Det er en slægsfortælling over seks generationer fortalt i tre dele, og hvor en særlig rose bliver dominerende gennem alle slægstsled.

Første del foregår i Zartidens Rusland, hvor et søskendepar – bror og søster flygter fra krigen og ud i skoven. En skov, hvor også zaren går på jagt. Søster og bror har kun hinanden og som årende går udvikler deres seksualitet sig og søster bliver gravid. Hun bliver mere og mere en del af det organiske liv i skoven og udvikler sig til at blive en hybrid mellem et menneske og en plante. Søskendeparret bliver skilt fra hinanden, og søsteren findes af Zarens søn, der er meget interesseret i botanik og meget betaget af søster som væsen. Søster føder drengen Johannes.

Anden del foregår i 60’erne i København, hvor Johannes, der er botaniker føler sig helt forkert i sin krop, og langsomt udvikler sig til Johanne, da han under dække af at være kvinde rejser med Magister Steen til sydamerika for at undersøge planternes sjæleliv. Menneskets seksualitet og identitet smelter sammen med videnskaben om planternes opdeling i køn, deres formering og deres sjæleliv. Uden at røbe for meget udvikler historien sig vildt i denne del. Tvillingerne Viola og Lilly bliver født, og det er et meget utraditionelt forældreskab, der præsenteres her.

Tredje del foregår både i Danmark og i USA i fremtiden. Viola og Lilly har været adskilt i mange år, men mødes i USA for at fejre Johannes 100 års fødselsdag, men da de ankommer er Johanne væk. De søger mod skoven, for at lede efter hende. Lillys datter Marie og hendes datter Fine involveres også i historien her. Fine har en særlig forbindelse til sin oldemor Johanne og til den rose, der har særlige egenskaber, og som har haft betydning for deres slægt gennem de hundrede år romanen udspiller sig over.

Det er en meget usædvanlig roman. Videnskab, et poetisk smukt sprog, fantasi og eventyrlighed og ikke mindst en hyldest til planter som levende væsener forenes i en spændende og medrivende fortælling. Der er hints i romanen til klimaproblematiken, men det er ikke klimaet der er på dagsordenen, men en respekt for planternes liv, deres egenskaber og deres magt. Det er en roman, hvor menneske og natur indgår i en mere organisk sammenhæng.

Det har været en ubeskrivelig fantastisk læseoplevelse. Særligt 1. og 2. del greb mig. Min indre nørd er blevet fodret med videnskabelig stof om et område, jeg finder yderst interessant. De tre dele i bogen bindes sammen på så kreativ vis, at det er ubegribeligt, hvor den fantasi kommer fra. Sproget er smukt og poetisk. Min æstetiske sans er overstimuleret med den smukkeste indbinding. Jeg har lyst til at tapetsere en væg med det print, der findes bag indbindingen, som også set på fotoet øverst. Det har været en eventyrlig oplevelse at læse bogen, og en rose vil aldrig mere blot være en rose efter endt læsning.

Bogen udkommer i dag 24. februar 2021.

Foto: Gutkind