20. December – Anne Lise Marstrand – Jørgensen.

Foto: Isak Hoffmeyer

Anne Lise Marstrand-Jørgensen debuterede som forfatter i 1998 med digtsamlingen “Vandring inden ophør” Siden har hun udgivet flere digtsamlinger og romaner – herunder især de to meget populære bøger om den tyske nonne, læge og komponist Hildegard af Bingen. “Hildegard I” udkom i 2009 og “Hildegard II” udkom i 2010. Anne Lise Marstrand-Jørgensen modtog i 2009 Weekendavisens Litteraturpris for “Hildegard” Efterfølgende har hun skrevet “Hvad man ikke ved” som udkom i 2012 om en familie i opløsning samt den selvstændige romanfortsættelse “Hvis sandheden skal frem i 2013. I 2015 udkom romanen “Dronningen af Saba & Kong Salomon” og i 2017 var hun aktuel med romanen “Sorgens grundstof”

I september 2020 udkom Anne Lise Marstrand-Jørgensen med “Margrete 1” – en stor roman om og et psykologisk portræt af Margrete I (1353-1412).I kan læse min anmeldelse af bogen her: http://anetteslitteratursalon.dk/?p=346

Nedenfor kan I læse Anne Lise Marstrand – Jørgensens svar på de seks gennemgående spørgsmål i julekalenderen.

  1. Hvad er dit forhold til december og til jul? Som så mange andre har jeg et ambivalent forhold til december og jul. Jeg har det på den ene side meget svært med mørket og har mange tunge minder og megen julesorg knyttet til min barndoms og ungdoms juleaftner. På den anden side har jeg den store gave at jeg har fået muligheden for at gøre mit til at skabe gode juleminder for andre, da jeg selv fik børn. Så det er hvad julen handler om for mig: At give kærlighed og lys i så rigelige mængder og på så mange måder, jeg formår. Jeg elsker de juletraditioner, vi selv har skabt i min lille storfamilie  –  og at det er en lejlighed til at være endnu mere sammen end vi plejer.
  1. Hvad arbejder du med/på i øjeblikket? Jeg er i gang med den første spæde research til en ny roman. Jeg kan endnu ikke sige, hvad den handler om, men jeg er allerede bidt og glæder mig til at komme rigtigt i gang med at skrive.
  1. Hvad har været dine største litterære oplevelser i 2020? Der er mange, for jeg har læst mere end jeg plejer pga nedlukningen. Miranda July “The first bad man” var den mest underholdende, Ocean Vuong “On earth we’re briefly gorgeous” en af de mest rørende, genlæsningen af Virginia Woolfs “Bølgerne” er af de stærkeste, Ida Marie Hedes “Suget” en af de dejligste danske.
  1. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu og hvor tror du den bevæger sig hen i de kommende år? Mangfoldigheden er kendetegnende. At der er kommet mere plads til forskellige stemmer. Jeg tror og håber vi ser en (fortsat) bevægelse hen mod at favne en større verden end den, hvor man kun spejler og leder efter sig selv
  2. Hvordan ser dit 2021 ud? Arbejdsomt. Som altid. Og så bliver jeg 50 til sommer – det har jeg glædet mig til i flere år. 
  1. Hvilke bøger vil du give til andre i julegave  i år? Der er så mange gode at vælge imellem at jeg nok kommer til at bruge det meste af december på at overveje det.