18. December – Jannik Landt Fogt.

Jannik Landt Fogt som oprindeligt har en uddannelse som kandidat i økonomi og filosofi debuterede tidligere i år som forfatter med bogen “Elektrisk Blå – som et 80’er digt” En roman om venskab, sorg og om at genopfinde sig selv. Jeg fik muligheden for at anmelde bogen, og det var en stærk følelsesmæssig opgave og litterært en virkelig spændende opgave. I kan læse min anmeldelse her: http://anetteslitteratursalon.dk/?p=204

Sammen med bogen har Jannik Landt Fogt lavet en playliste på Spotify hvor man både kan lytte til hele bogen (oplæst af forfatteren selv) og den tilhørende musik. Det eneste man skal være opmærksom på, er at slå shuffleplay fra, ellers kommer man ikke til at lytte til oplæsningen i kronologisk orden (Info fra forfatteren).  I kan finde playlisten her: https://open.spotify.com/playlist/4zfrJf37qeoeWMESOglzQN?si=fbfdf8m5SRK6DAfzCWE04Q

“Elektrisk Blå – som et 80’er digt blev indstillet til Bogforums Debuttantpris i år.

Jannik Langt Fogt har ligeledes beskæftiget sig med novellegenren og science-fiction og modtog i efteråret Niels Klim prisen for novellen “2060: Organisatorisk borgerskab” i magasinet “Himmelskibet, 57”.

Nednfor kan I læse Jannik Landt Fogts svar på de seks spørgsmål:

  1. Hvad er dit forhold til december og til jul?

Nogle gange, især i efteråret føler jeg mig som en gammel sur mand. Men når juletiden først rammer kan jeg ikke undgå at blive glad og helt uudholdelig barnlig. Jeg er et kæmpe legebarn og elsker at lege med mine unger og deres nye legetøj. Jeg er også glad for brætspil, og julen betyder fritid og derfor masser af tid til at hygge, lege og spille. Det elsker jeg. 

På den anden side kan der også godt gå lidt for meget konsumerisme i julen. Vi har faktisk sat et maksimum beløb på gaver i vores familie. Bare så julegaveræset ikke går helt amok. Da jeg boede i Singapore, hvor legetøj er stinkende billigt, var det mig der stod for julegaveindkøb. Det resulterede i, at jeg overholdte maksimumbeløbet, men kom hjem med dobbelt så meget legetøj fordi priserne var så lave. Det er jo pænt dumt, og en facet af julen som jeg prøver at blive bedre til at håndtere. De sidste par år har jeg og familien været med til at give gaver eller julehjælp til folk der er dårligere stillere end os. Min kone (Gitte) lægger en del arbejde i Det Gode Børneliv der er en lokal forening der bl.a. deler julehjælp ud.    

2. Hvad arbejder du med/på i øjeblikket?

Jeg arbejder på en novellesamling der hedder Paralleller. Den er delvist en roman. Det lyder underligt, men det passer altså. Den består af 14 selvstændige historier, der kan læses hver for sig, men som alligevel hænger sammen. Det er lidt et puslespil som læseren selv skal samle, tolke på og fordybe sig i. To af novellerne er allerede udgivet, den ene vandt Niels Klim prisen i år, og den anden kan læses på Forlaget Futurums hjemmeside. De resterende 12 noveller må læserne vente med at læse til min bog udkommer. Bogen er delvist historisk, delvist sci-fi og minder tematisk om Alan Mores tegneserie ”A League of Extraordinary Gentlemen.” Paralleller skal ses som en introduktion til min første roman der er sat i samme univers og som jeg ikke aner hvornår er færdig.

Hvis jeg fik muligheden ville jeg gerne se Paralleller som tegneserie, eller endnu bedre, som en serie på Netflix. Det er ikke fordi jeg får lagt nok arbejde i det, men jeg har engang i mellem lidt møder med folk i branchen, så måske en dag bliver det muligt at give Paralleller et andet liv end som bog. Det ville være a dream come true.       

3. Hvad har været dine største litterære oplevelser i 2020?

Det er sjældent jeg læser krimier. Der er jeg lidt en snob. Jeg synes der er alt for mange krimier der skrives over skabeloner der er alt for tydelige. Ikke at man gætter plottet, for det skal krimiforfatterne jo nok sløre for dig, men som læser kan man godt nogle gange se strukturerne eller plotelementerne i en krimi for tydeligt, og så bliver læseoplevelsen ødelagt. Der er alt for meget af den slags. Men en af mine største læseoplevelser i 2020 var alligevel en krimi. Svenske Niklas Natt och Dag har skrevet den historiske krimi ”1793”. 

Den er grum og dyster og fortælles fra en række forskellige perspektiver der kulminerer mod slutningen af bogen. Den har vundet priser for den bedste bog i Sverige og den bedste debutbog samme år. Niklas har også skrevet en opfølger og den skal jeg også læse. Så nu krydser jeg fingrer for, at han ikke har sat sin kreativitet på formel.

 Hvis jeg skal nævne danske forfattere som har givet mig store læseoplevelser i år vil jeg pege på Stine Alskovs ”Katalog over Katastrofer”, Mikkel Mosens ”Ud af slumreland” eller Naja Marie Aidts ”Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage.” Alle tre er fænomenale bøger og jeg føler at de litterært er beslægtet med min egen. Det var Naja’s bog der fik mig til at skrive elektrisk blå, så hende skylder jeg en kæmpe tak. Mikkel’s bog handler, som elektrisk blå, om en mand i krise, og Stines bog er sat i 80’erne og handler både om afmagt og om at vokse op ligesom dele af elektrisk blå. De tre bøger rammer en grundfølelse i mig og det er en vild oplevelse når fremmede mennesker, blot ved brug af ord, kan pirke til noget der er så privat.         

4. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu og hvor tror du den bevæger sig hen i de kommende år?

Herhjemme er vi jo også blevet ramt af selvbekendelsesbølgen. Autofiktion er et pænere ord for samme tendens, og den tror jeg ikke vi er færdig med. Jeg synes den bølge har ført noget godt med sig og har givet litteraturen kant. Man kan mærke at der er noget på spil. Og det er vigtigt for mig. For mig, så SKAL litteratur sætte gang i følelser, ellers så stopper jeg med at læse. Hvis ikke jeg kan mærke forfatteren, eller hvis ikke jeg kan tro på karaktererne så er det hele bare lige meget. Så autofiktionen tror jeg er kommet for at blive.  

Så følger jeg også med i den kæmpe underskov af danske forfattere der skriver i de fantastiske genrer: Sci-fi, Fantasy og Horror. Jeg er en ret stor nørd og har altid været begejstret for disse genrer både på film, som bøger og som tegneserier. Men mainstream medierne har ikke rigtig blik for genrerne, hvorfor de lidt er overladt til sig selv og en mindre læserskare. Et initiativ som danskfantasy.dk har været med til at synliggøre de mange talentfulde folk og det er jeg rigtig glad for. For der er tomrum der skal fyldes efter Harry Potter og Game Of Thrones. Samtidig er streamingplatformene som Netflix og HBO jo fyldt med tv-serier i netop de genrer, så det er jo ikke fordi markedet ikke er der. Med alle Marvelfilmene er det jo gået hen og blevet mainstream og bigbucks at være nørd, det er bare ikke for alvor slået igennem i litteraturen endnu. Men jeg tror det kommer. I bogbranchen er vi bare lige 10 år bagud. Vi ved jo bl.a. fra både tv- og musikbranchen at når produkter pludselig digitaliseres og streames så kommer hele underskoven frem. Demokratiseringen, som man kalder det, af musikken og af tv’et har jo åbnet op for en skov af content der aldrig ville have fundet sit publikum på et ikke-digitaliseret marked. Det er denne tendens der gør de etablerede forlag så bange for Amazon. Demokratiseringen som Amazon fører med sig, synliggør de små produkter og dermed udfordres blockbusternes opmærksomheds- og reklamemonopoler. Det er selvfølgelige også Amazons lave priser og til tider urimelige kontrakter, som de store forlag er bange for, men mest af alt, er det demokratiseringseffekten som de frygter. Træder Amazon ind på det danske marked, som de lige har gjort i Sverige, så tror jeg, at vi vil se en dansk litteratur der bliver meget mere varieret. Vi vil se dalende salgstal for blockbustere og stigende salgstal for den såkaldte ”smalle” litteratur.

5. Hvordan ser dit 2021 ud?

Forhåbentligt bedre end 2020. Corona lagde jo en dæmper på alt. Pænt dårligt år at vælge at debutere i skal jeg hilse og sige. Det har været svært at komme ud på bibliotekerne og jeg fået aflyst arrangementer på stribe. Så jeg håber på et friskt 2021 med flere litterære arrangementer og begivenheder. Jeg rejser stadig rundt på de danske folkeskoler og holder oplæg om min bog, men jeg håber på, at jeg også kan komme ud og møde læsere på gymnasierne, på bibliotekerne og i kulturhusene. 

Derudover skal jeg have Paralleller færdigredigeret og udgivet – forhåbentligt her i det første semester. Så har jeg en roman på tegnebrættet (fortsættelsen til Paralleller) og en opfølger til elektrisk blå som jeg også går og pønser på at skrive færdig. Jeg ved ikke helt hvad jeg vælger, det afhænger nok lidt af hvordan Paralleller modtages af læserne. Jeg har faktisk også et ufærdigt manuskript til en krimi liggende i gemmerne– mere snobbet er jeg ikke.   

6. Hvilke bøger vil du give til andre i julegave i år?

Det er mest Gitte og min ældste knægt der læser. Gitte er vild med Neil Gaiman og til min ældste knægt overvejer jeg at købe Adam O’s ”Den Rustne verden” eller den sidste nye i Amulet-serien.