14. December – Michala Elk

Michala Elk er dagens forfatter i julekalenderen. I september måned i år havde jeg fornøjelsen af at læse hendes roman “Som sne i havet” og jeg sluttede min anmeldelse således:

“Med “Som sne i havet” der udkom 12. juni 2020 indskriver Michala Elk sig i klimalitteraturen, og det med en kvalitet, så jeg forudser en kommende litterær stjerne. Michala Elk (f. 1991) er uddannet cand.mag. i medievidenskab og “Som sne i havet” er hendes debut”

I kan læse hele anmeldelsen her: http://anetteslitteratursalon.dk/?p=240 Jeg glæder mig meget til at følge med i Michala Elks forfatterskab fremover.

Nedenfor kan I læse hendes svar på de seks gennemgående spørgsmål.

  1. Hvad er dit forhold til december og til jul?

Jeg elsker december. Der sænker sig altid en særlig ro over mig, når mørket udenfor bliver tungere, og vi tænder levende lys indenfor. Og så elsker jeg at følge med i julekalendere til både børn og voksne.

Mit forhold til jul er mere anstrengt; mest når det kommer til gaverne. Jeg holder så meget af at udvælge eller selv lave gaver til mine kære og se deres ansigter, når de pakker dem op. Men hvis der går for meget gavepolitik og ønskelister i den, forsvinder glæden desværre lidt for mig. Jeg kan også have svært ved de mange juledage. Selvom julen er en dejlig højtid, er den også meget intens.

Denne jul bliver min første, hvor jeg har et barn. Han er for lille til at forstå noget, men jeg glæder mig meget til, at han bliver stor nok til at sætte pris på alle lysene, juletræet, maden og sangene.

  1. Hvad arbejder du med/på i øjeblikket?

Lige nu arbejder jeg på en YA-roman, hvor temaet er præstationskultur og -angst med særligt fokus på sportens verden. Som teenager dyrkede jeg selv en sport, hvor der fulgte et enormt forventningspres med – samtidig med, at der var meget at leve op til derhjemme, i skolen og i det sociale liv.

Der er heldigvis kommet mere fokus på den (til tider usunde) perfekthedskultur, vi ser hos rigtig mange unge. Dog synes jeg, at vi taler meget om pigerne i denne sammenhæng – og ikke så meget om drengene. Jeg vil gerne skrive en historie, som drengene kan spejle sig i, for jeg er overbevist om, at de oplever samme høje præstationspres som pigerne.

  1. Hvad har været dine største litterære oplevelser i 2020?

Jeg er altid bagud i min læsebunke, så jeg fik først læst Tine Høeghs “Nye rejsende” i år. Det var en kæmpe oplevelse. Jeg holder af lyrik, så hendes stramt komponerede skrivestil tiltaler mig meget. 

Jeg var også betaget af Stine Askovs “Katalog over katastrofer”. Desværre har jeg selv en tendens til at se katastrofer overalt omkring mig, og det er så slemt til tider, at jeg ligger søvnløs om natten. Jeg arbejder på at acceptere, at jeg ikke har kontrol over, hvad der kommer til at ske, så angsten ikke påvirker mit liv. Stine Askov skriver så elegant om angsten og forældreskabet, og hun skaber de mest fantastiske billeder med sit sprog.

Og så er jeg lige nu i gang med at læse “Mit arbejde” af Olga Ravn, som jeg allerede ved, jeg kommer til at huske.

  1. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu og hvor tror du den bevæger sig hen i de kommende år?

Det er virkelig svært at sige, hvor vi er på vej hen. Bare i 2020 har jeg oplevet litteraturen gå i mange forskellige retninger med temaer som sorg, moderskab og klima. Jeg oplever, at kvindelige, danske forfattere fylder mere og mere på den litterære scene – det håber jeg fortsætter! Og så synes jeg heldigvis også, at de små forlag, som tør at satse på ukendte debutanter, er begyndt at komme mere frem i lyset.

Jeg tror, at vi kommer til at se endnu mere litteratur, som tager udgangspunkt i det helt “normale” hverdagsliv. Historier, som ikke kun skildrer det ekstraordinære, men i højere grad de mudderfarvede hverdage med både sol- og skyggesider. 

Og så tror jeg, at samfundskritiske emner fortsætter med at fylde i litteraturen. Måske især et emne som ulighed og misforholdet mellem magthaverne og borgerne bliver mere udtalt. Vi kommer helt sikkert også til at se flere bøger centreret om køn, identitet og seksualitet.

  1. Hvordan ser dit 2021 ud?

2021 bliver stille og roligt for mit vedkommende. Jeg fik mit første barn i november, så meget af året kommer til at gå med at være på barsel med ham. Jeg håber, at han bevarer sit gode sovehjerte, så der bliver tid til at skrive lidt mellem bleskift og amning.

Og så skal jeg læse! Så mange bøger som overhovedet muligt.

  1. Hvilke bøger vil du give til andre i julegave i år?

Jeg giver kun bøger i gave, som jeg selv har læst og kan anbefale. Nu ved jeg jo ikke, om familien læser med, så jeg må hellere lade være med at nævne, hvem de er til 🙂 Men her er nogle læseoplevelser, jeg gerne vil give videre til andre i år: 

“Gileads døtre” af Margaret Atwood – til en, der elsker dystopier

“Vinterbørn” af Dea Trier Mørch – til en, der lige er blevet mor

“Hver morgen kryber jeg op fra havet” af Frøydis Sollid Simonsen – til en der elsker ord og videnskab

“Lille Frø” af Jakob Martin Strid – til en der lige er startet i skole