13. December – Jesper Wung-Sung.

Foto: Jo Fischer

Jesper Wung-Sung udgav i september i år bogen med Corona digtet “Der danser en virus” Et værk tiltænkt som et “bogkram” man kan forære til dem, man savner at give et kram i en tid med Coronapandemi, hvor vores fysiske kontakt herunder kram er begrænset. En smuk tanke og en smuk bog, hvor digtet ledsages af papirklip af H. C. Andersen.

Jesper Wung-Sung debuterede i 1998 med novellesamlingen “To ryk og en aflevering” og vandt Bogforums Debutantpris samme år. Hans forfatterskab omfatter foruden debuten en række novellesamlinger og romaner, adskillige børne- og ungdomsbøger samt et filmmanuskript.

I 2017 udgav han slægtsromanen “En anden gren” baseret på hans kinesiske oldefar og danske oldemor. En roman, der vandt “De gyldne Laurbær”

Det er en yderst produktiv forfatter, der gæster julekalenderen i dag. Alene i år er han udkommet med tre værker og har vundet en pris.

Herunder kan I læse Jesper Wung-Sungs svar på de seks gennemgående spørgsmål i julekalenderen.

  1. Hvad er dit forhold til december og til jul?

Man kan vel kalde det både afklaret og afslappet. På den ene side lever jeg med ret så uproblematiske nære relationer, så jeg synes i bund og grund, at det er hyggeligt at være sammen med familien. På den anden side skriver jeg året rundt, altså også i julen, så større er forskellen ikke på hverdagen. Andet end at andre holder fri – hvilket giver mere tid til at skrive.

2. Hvad arbejder du med/på i øjeblikket?

Jeg skriver noveller, hvilket følelse forunderligt. Lidt ligesom at stikke en snøre i vandet og pludselig kommer der en stime små fisk. Derudover læser jeg korrektur på en større historisk roman, der udkommer til marts.

3. Hvad har været dine største litterære oplevelser i 2020?

Jeg er glad for have udgivet tre bøger i 2020: Novellesamlingen “Lad os rejse os”, “Der danser en virus” og “Zam bider igen” – og så er jeg stolt af at have modtaget Læringscentrenes Forfatterpris i år. Og samtidig har der været et hav af gode læseoplevelser, nyt og gammel, dansk og udenlandsk. Blandt andet: Lorrie Moore “Bark”, Knud Sønderby “Hvidtjørnen”, Ida Jessen “Kaptajnen og Ann Barbara”, Nickolas Butler “Little Faith” og Gustaf Munch-Petersens forfatterskab.

4. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu og hvor tror du den bevæger sig hen i de kommende år?

Jeg besidder nok ikke et fyldestgørende overblik, men har noteret mig, at der er mange titler, der indeholder et fysiologisk fænomen – hud, øje, krop, celler og den slags. Men jeg ser ellers en fin mangfoldighed, og kan ikke forestille mig andet, end at dette vil fortsætte.

5 Hvordan ser dit 2021 ud?

Tør man sige noget om det i denne tid? Normalt ville jeg drage på foredragsturné både vinter og efterår, men ved endnu ikke om det kan lade sig gøre i 2021. Men jeg ved, at jeg skal udgive tre bøger. En voksenroman, en ungdomsbog og en børnebog.

6. Hvilke bøger vil du give til andre i julegave  i år?

Jeg vil glæde mig til at give Elizabeth Strout “Olive igen” og Ida Jessen “Kaptajnen og Ann Barbara”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.