12. December – Lotte Kaa Andersen.

Foto: Ditte Capion.

Lotte Kaa Andersen har en uddannelse som cand.mag. i litteraturhistorie og medievidenskab fra Aarhus Universitet. Hun har arbejdet som tekstforfatter, journalist og desuden skrivecoach i egen virksomhed. I flere år var hun fast klummeskribent i Femina.

Hun debuterede med sin første roman “Hambros Allé 7-9-13” i 2015. “100 dage” udkom i 2016, og sidste bind i trilogien, “Syv sind”, udkom i 2018.

Hvis I ikke har læst trilogien kan jeg på det varmeste anbefale den. Man er underholdt fra side 1, men udover at den er virkelig sjov, fortæller den også om kulturforskelle og klasseskel på en af Danmarks dyreste adresser, og hvad det betyder for de mennesker, der bor der. Trilogien er socialrealisme fra overklassen.

Lige nu arbejder Lotte Kaa Andersen på et værk, I kan læse mere om i hendes svar på de seks gennemgående spørgsmål.

1. Hvad er dit forhold til december og til jul?

Lysene, duftene, traditionerne, fridagene, gåturene, tid til at ligge i en stor klump med familien i sofaen og læse og se film elsker jeg (som alle andre.) Køerne ved pakkeshoppen, travlhed, tvangshygge, for mange mennesker, for mange gaver, for meget mad, for mange aftaler, for meget pynt og enhver form for fyrværkeri er jeg knapt så vild med. 

2. Hvad arbejder du med/på i øjeblikket?

De sidste par år har jeg tilbragt i selskab med den danske seismolog og matematiker, Inge Lehmann. Hun var en bad ass matematisk begavelse, der sad i sit sommerhus i Holte og med pen og papir regnede sig frem til, at Jorden har en fast indre kerne. Med sit talent og sin stædighed satte hun et blivende aftryk på vores forståelse af kloden. De fleste danskere kender hende ikke, men det gør vi noget ved nu! December måned bruger jeg på at få de allersidste småting på plads i manuskriptet, som jeg afleverer lige inden jul. Det er en luksustjans at nusse med detaljer, skrive efterskrift og gå manuskriptet igennem for de 8-10 yndlingsord, jeg nemt kommer til at bruge for mange gange, fordi de sidder forrest i bevidstheden. Jeg har opholdt mig i en temmelig lufttæt boble med Inge Lehmann i mange mange måneder efterhånden og glæder mig til at få afleveret og komme ud i livet igen.  

3. Hvad har været dine største litterære oplevelser i 2020?

2020 har været mit mest læsende og skrivende år nogensinde, ikke kun på grund af corona, men også fordi mit liv efterhånden er ret frit. Efter mange år med børn og en masse liv i huset er her blevet mere stille, og stilheden bruger jeg bl.a. på at arbejde og læse/lytte mere til skønlitteratur. Noget af det bedste, jeg har læst i år, er Thorkild Hansens Processen mod Hamsun. Jeg spurgte min redaktør, hvad jeg skulle læse, hvis jeg gerne ville læse det absolut bedste inden for den genre, jeg selv skriver i lige nu, den biografiske roman. Han anbefalede Thorkild Hansen, og han har ret. Vi taler slet ikke nok om, hvor vildt god Thorkild Hansen er! Det lykkelige Arabien er en af de bøger, jeg har læst flest gange. Den er virtuost skrevet og virkelig sjov! Og så er man klogere på et fantastisk stykke Danmarkshistorie, når man er færdig.

4. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu og hvor tror du den bevæger sig hen i de kommende år?

Vores læsevaner ændrer sig på den måde, at vi er meget grådige på den gode fortælling, men vi er illoyale i forhold til, hvor og hvordan vi får den. Det kan både være på Netflix, som podcast,som lydbog, e-bog, You Tube, biograffilm, Instagram og fysiske bøger. Vi vil underholdes og være i godt selskab og nye fællesskaber opstår, der hvor de gode historier er. Det nye overdådige tag-selv-bord af fortællinger omkring os stiller store krav til forfatterne og forlagene om at tilpasse sig og være med og gøre sig interessante på alle platforme. Nogle gange kan selv gode bøger drukne og forsvinde lidt, hvis de og folkene bag dem ikke fanger en bølge og kommer af sted på det helt rigtige tidspunkt og på den rigtige måde. Jeg har dog tillid til, at litteraturen nok skal følge med, fordi jeg netop kan se, at menneskehedens behov for underholdning og fortællinger, der spejler og perspektiverer vores erfaringer, er umætteligt. Vi vil altid lytte og vende os mod den, der kan fortælle en god historie. 

5. Hvordan ser dit 2021 ud?

Om en månedstid er Den inderste kerne ude af mine hænder. I januar skal jeg til Hald Hovedgaard på skriveophold for at skrive det foredrag, jeg kommer til at holde om romanen, og jeg skal undersøge hvilken af de ideer, jeg har til en ny roman, jeg skal gå med. Den 11. maj udkommer bogen, og selvom romanen stadig bare er en stabel løse A4 ark på mit skrivebord, er jeg allerede booket til et par foredrag i sommer og til efteråret. Derfor tror jeg, at 2021 bliver et langt mere udadvendt år end 2020. Det kribler også i mig efter at komme ud at rejse, jeg har mange steder, jeg længes efter. Rom og London for eksempel, og så kunne jeg godt tænke mig at invitere mine politik-interesserede voksne sønner til Bruxelles eller Washington. Men det kræver en vaccine og en helt ny verdensorden.

6. Hvilke bøger vil du give til andre i julegave i år?

Jeg har selv virkelig nydt Jeppe Bangsgaards Værksteder,som jeg har foræret mig selv i før-julegave, så den skal man nok ikke blive alt for overrasket over at få af mig, hvis man interesserer sig for litteratur og skriveproces. Det klassiske gave-dilemma er jo, om man skal give det, man selv elsker, eller om man skal give det, modtageren elsker. I mange år missionerede jeg for mine egne yndlingsforfattere og præferencer. Nu er jeg slået om og er begyndt at lytte til det, folk siger i stedet for. Jeg har lige fået en lang bog-ønskeliste fra mine to ældste sønner. Den ene ønsker sig bøger om matematik, økonomi og videnskab, den anden om politik og filosofi, og uden at røbe alt for meget, kan de nok godt regne med, at deres ønsker bliver opfyldt. Børn og unge mennesker må aldrig mangle læsestof, bøger er en menneskeret. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.