11. December – Lise Ringhof & Erik Valeur.

Foto: Sally Jo Ringhof

Jeg har glædet mig meget til at præsentere dagens forfatter par, som tidligere i år udkom med romanen “Det er de danske som flygter” 1. bind i en trilogi om slægten Brinch. Personligt en af mine helt store læseoplevelser i år. Det er deres første fælles roman.

Lise Ringhof er oprindelig uddannet i boghandlen. Hun har en lang karriere bag sig i forlagsbranchen. Hendes forældre startede forlaget Lindhardt og Ringhof, hvor Lise selv arbejdede og havde ansvaret for forlagets kontakt til alle landets boghandlere. Siden hen har hun arbejdet hos flere forlag som henholdsvis sælger, pressemedarbejder, marketingchef, salgschef og pressechef. I 2017 stoppede hun for selv at sætte sig til tasterne og sammen med Erik Valeur at skrive roman – trilogien.

Erik Valeur er uddannet journalist, og har arbejdet med journalistik og dokumentarstof for flere store medier. Han har sammen med andre modtaget Cavlingprisen to gange. I 2012 stoppede han som journalist for at blive fuldtidsforfatter. I 2011 udgav han “Det syvende barn” I 2015 “Logbog fra et livsforlis” Også som forfatter har han modtaget flotte priser – Debutantprisen, Weekendavisens Litteraturpris, DR Romanprisen, Harald Mortensen – Prisen og den skandinaviske pris Glasnøglen.

Lise Ringhof og Erik Valeur bor sammen på Fanø, hvor også romanen “Det er de danske som flygter” udspringer fra.

I det følgende kan I læse deres svar på de seks gennemgående spørgsmål i forfatterjulekalenderen.

1. Hvad er jeres forhold til december og til jul?

Vi har begge to et meget afslappet forhold til jul, – og kommer bedst i julestemning, hvis der er børn til stede. Lise har en tradition med at se julekalender i december, og det gør hun gerne alene. Det er blevet vanskeligere år for år, fordi der hele tiden kommer flere julekalendere til – men i år bliver det Julefeber på DR1.

Fra den 21. december bliver dagene lysere – det ser vi frem til

2. Hvad arbejder I med/på i øjeblikket?

Vi er i fuld gang med bind 2 om slægten Brinch – og lige i øjeblikket er vi midt i 1970’erne, så al vores tid går med at skrive.

3. Hvad har været jeres største litterære oplevelser i 2020?

Der har desværre ikke været så megen tid til at læse – og de bøger vi har været mest optaget af, har været de gamle klassikere af forfattere som, Pontoppidan, Bang, Johannes V Jensen, Tom Kristensen, Agnes Henningsen, Thit Jensen mfl. Men mon ikke vi får bøger i julegave!

4. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu og hvor tror I den bevæger sig hen i de kommende år?

Der er rigtig mange forfattere, der skrive autofiktion – sådan har det været i nogle år, så måske der kommer en anden bølge snart – det er svært at spå om.

Men Covid-19 vil uden tvivl også sætte sit præg på litteraturen.

5. Hvordan ser jeres 2021 ud?

Vores bind 2: Det er de oprørske der svigter, udkommer til efteråret 2021, så den har vi travlt med.

Derefter skal vi arbejde på det tredje og sidste bind om familien Brinch – både med research, interviews og skrivning.

6. Hvilke bøger vil I give til andre i julegave  i år?

Vi vil selvfølgelig gerne give vores egen: Det er de danske som flygter, men ellers er der udkommet rigtig mange interessante bøger i år, så det er svært at vælge – her kommer et bud til voksne og børn.

Minimund af Frida Brygmann og Thomas Korsgaard, 

Arabica af Puk Damsgaard, Kaptajnen og Ann Barbara af Ida Jessen, Størst af alt af Lone Frank, De uadskillelige af Simone de Beauvoir (ny udgave), Åleevangeliet af Patrik Svensson, Tritonus af Kjell Westö