9. December – Alberte Winding.

Foto: Les Kaner

Alberte Winding er dagens forfattergæst i julekalenderen. Jeg kunne skrive en lang tekst med alt det, hun har beskæftiget sig med, men af angst for at glemme noget, vil jeg undlade dette. Hun er kendt og elsket for sin musik, for sin medvirken i tv og som forfatter. Hun debuterede som forfatter i 2006 og har siden udgivet en række bøger for voksne, unge og børn. Hendes to seneste værker “Kastevind” (2018) og “Småt brændbart” (2020) er begge erindringsromaner.

I “Kastevind” fortæller hun om at navigere mellem voksne, der er optagede af deres eget. Om sårbare venskaber, drenge og det første kys, og om at miste sin mor og være alene med sin sorg.

“Småt brændbart” handler om  ungdom, og de nye, usikre tanker og følelser som hvirvler rundt i overgangen fra barn til voksen. Man får indblik i hendes rejse til Martha’s Vineyards som 16-årig med sin kusine, hvor hun føler, at hun har lettet en byrde for sin familie ved at rejse væk. Alberte Winding fortæller i “Småt brændbart” også om de første stormfyldte og sitrende forelskelser og hendes spæde skridt mod en karriere som musiker.

Nedenfor kan I læse Alberte Windings svar på de seks gennemgående spørgsmål i julekalenderen.

  1. Hvad er dit forhold til december og til jul?

Mit forhold til jul er en stejl bakke med sne. Jeg står for neden og kikker op, og tænker pyha, hvor bliver det dyrt og koldt, og hvor er min pynt? Jeg SKAL lave det flotteste julebord nogensinde, pakkekalender til de små, hjemmelavede julekort til alle og jeg når det aldrig, tænker jeg. Jeg bliver ruineret, og mine børn bliver skuffede over deres gaver.

24 december står jeg på toppen af bakken, beruset, fortumlet, fattig og vildt glad. Tænk at jeg får lov til at se min familie, og at jeg har en.

2. Hvad arbejder du med/på i øjeblikket?

Jeg er ude og spille koncerter, og når jeg har fri kredser jeg om en ny historie. Men det er kun en ide, lige nu. 

Meget af en udgivende kunstners arbejde består i at svare ja eller nej til arbejdsrelaterede forespørgsler, som at medvirke i en podcast, et interview, skrive noget for nogen andre eller ting som man vikler sig baglæns ud af, så man kan få tid til at skrive igen.

3. Hvad har været dine største litterære oplevelser i 2020?

Jeg elsker at læse Mathilde Walter Clark. Hendes sprog er vidunderligt. Det er rent og smukt, meget musikalsk, og derfor opdager man ikke hvor komplekse følelser der er på spil, før hun har løst knuden i enden af hver betragtning. Hun er filosof og ensproglig opdagelsesrejsende på en gang, og derfor syntes jeg at Huset uden ende, var en af min fineste oplevelse. Men jeg havde faktisk mange, og er ked af at skulle vælge.

4. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu og hvor tror du den bevæger sig hen i de kommende år?

Det tør jeg ikke spå om. Og dog. Mon ikke Mee To og den fortælling og dermed følelsesmæssige og politiske løsrivelse fra tidligere generationer, er noget der skal skrives om? Ikke fordi tidligere generationer, som min, ikke tog stilling, men denne udvikling er et større skridt og der er lige nu et momentum for en dybere undersøgelse af kønnenes ligestilling, vores selvopfattelse og vores plads i verden.  Undersøgelser af mennesket, det er det forfatterskab handler om.

5. Hvordan ser dit 2021 ud?

Jeg skal spille en hel del koncerter, holde lidt foredrag, og så skal jeg helt sikkert i gang med at skrive ny bog, og nok også skrive ny musik. 

Måske skal jeg prøve at trække vejret også. Dybt.

6. Hvilke bøger vil du give til andre i julegave i år?

Huset uden ende, af Mathilde Walter Clark.

I dine øjne, af Malene Ravn

Tabita, af Iben Mondrup

Katalog over katastrofer, af Stine Askov.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.