6. December – Malene Ravn

Foto: Les Kaner

Dagens forfatter i julekalenderen er Malene Ravn. Hun er oprindelig uddannet  Cand.mag. i dansk, sprogpsykologi og retorik i 1999 og har arbejdet i tv branchen i mange år før hun blev forfatter. Malene Ravn debuterede i 2014 med romanen “Det eneste rigtige” I 2016 blev den efterfulgt af romanen “Mia” I 2018 udkom “I dine øjne” og i juni i år udkom “Hvor lyset er” Sidstnævnte er indstillet til DR Romanprisen 2021. Jeg havde den fornøjelse at møde Malene Ravn personligt i oktober måned, da hun holdt et meget spændende foredrag i Folkekirkens Hus i Aalborg om tilblivelsen af “Hvor lyset er”

Her kan I læse Malenes svar på de seks stillede spørgsmål.

  1. Hvad er dit forhold til december og til jul? 

Jeg elsker de små juletraditioner, som gør december hyggelig. At finde den samme gamle julepynt frem, bage brunkager og drikke julete, lade mørket falde på i fred og ro. Da mine børn var små, læste jeg altid de samme kalenderbøger op for dem hver december, og nu, hvor børnene er flyttet hjemmefra, laver jeg stadig adventskalender til dem. I år er det, som om julehyggen er særligt tiltrængt. Når jeg går tur på Frederiksberg, hvor jeg bor, blinker alle lyskæderne til mig fra altaner og træer og vinduer, som en påmindelse om at det nok skal gå. 

2. Hvad arbejder du med i øjeblikket? 

Min roman ”Hvor lyset er” udkom i juni, og jeg holder foredrag og taler om bogen i alle mulige sammenhænge. Når jeg ikke er ude, vender jeg mig indad og skriver på nyt. Jeg har lige skrevet forord til en nyudgivelse af Tove Ditlevsens ”Man gjorde et barn fortræd”. Den udkommer i januar, og jeg glæder mig meget til at få den bog i hænderne. Det eksemplar, jeg har stående i reolen, er min mormors fra 1941, og jeg kan mærke, at det bliver et betydningsfuldt øjeblik for mig, når jeg stiller ”min” nye udgave ved siden af hendes gamle. 

3. Hvad har været dine største litterære oplevelser i 2020? 

Der er virkelig mange gode nye bøger i år, Olga Ravns ”Mit arbejde” fx, og Stine Askov og Asta Olivia Nordenhofs romaner, ”Katalog over katastrofer” og ”Penge på lommen”, er vigtige romaner. Jeg er stolt over at være nomineret til DR Romanprisen for ”Hvor lyset er” sammen med dem.
Jeg får også lyst til at nævne Tom Kristensens ”Hærværk”, som jeg genlæste i januar, og som stadig sidder i mig. Som han kan skrive! Et godstog af en roman. Rainer Maria Rilke: ”Malte Laurids Brigges Optegnelser” læste jeg i foråret, og jeg kan stadig blive helt overvældet ved tanken om den bog. Jeg har aldrig læst en roman så langsomt. Rilkes hypersensitive skrift gik i mit nervesystem. 

4. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu, og hvor tror du den bevæger sig hen i de kommende år?

Klimakriselitteratur, politisk litteratur, sci-fi, horror, der er mange strømninger og former i gang, måske er litteraturen mere levende og alsidig lige nu, end længe – eller er det, fordi vi står midt i det og ånder med det lige nu, at det føles sådan? Jeg vil ikke så gerne katalogisere, jeg bryder mig ikke selv om at blive lagt i en bestemt kasse, men det, der optager mig, er fornemmelsen af åbenhed. Det er, som om litteraturen bevæger sig i et mere flydende og åbent landskab, hvor grænser og kroppe og genstande ikke nødvendigvis er faste størrelser. Måske er litteraturen ved at give os fodfæste i den strøm af forandringer, vi oplever i de her år? 

5. Hvordan ser dit 2021 ud? 

Allerede i januar er min roman ”Hvor lyset er” på programmet i bibliotekernes DR romanlæseklubber, og det glæder jeg mig til. At så mange mennesker læser og mødes om ”Hvor lyset er”, ja, det gør mig meget glad. 

Jeg glæder mig også til de foredrag, jeg er inviteret til at holde i hele landet fra Holbæk til Holstebro. 2021 bliver et udadvendt år for mig. Samtidig kommer jeg til at bevæge mig længere og længere ind i mit nye manuskript, og dét glæder jeg mig også til, ligesom jeg vil benytte den rolige tid, jeg har, til at læse mig ind i Dickens’ forfatterskab. 

6. Hvilke bøger vil du give til andre i julegave i år? 

Jeg vil give – nej, det kan jeg jo ikke skrive her! Men jeg kan fortælle, hvad jeg selv ønsker mig: de to første bind af Solvej Balles ”Om udregning af rumfang”, en romanseptologi hvor tiden går i stykker. Og jeg ønsker mig Gunnhild Øyehaug: ”Præsens Maskine”, en roman hvor sproget går i stykker eller i hvert fald deler verden i parallelle universer. Det tredje ønske må være Charles Dickens: ”Store forventninger”. Lad os gå ind i 2021 med dem.