4. December – Mikkel Mosen

Mikkel Mosen er dagens forfatter i julekalenderen. Han er uddannet cand.mag. i medievidenskab fra Århus Universitet og har en bachelor i nordisk sprog og litteratur. I 2019 debuterede han med romanen “Ud af slumreland” En roman, der handler om at udleve sin drøm om at blive forfatter, og om at forene denne drøm med hverdagens arbejde- og familieliv på øen Ærø, hvor Mikkel Mosen selv er bosat med sin familie. Jeg har læst og anmeldt bogen i år (se anmeldelse her http://anetteslitteratursalon.dk/?p=160 ), og til alle jer med forfatterdrømme – læs bogen.

  1. Hvad er dit forhold til december og jul? 

Jeg holder af vinteren og det tidlige mørke, af frost og ild i brændeovnen. Årstiden har en iboende stemning af ro og tid til eftertænksomhed; en fornemmelse af at gå i hi, og det kan jeg godt lide – særligt som forfatter. Det kommer altid bag på mig, at nu det’ (allerede) jul igen, men jeg nyder juletiden. På Ærø, hvor vi bor, holder jeg især af julemarkederne. Lyset og julepynten i byerne. Og julemaden, selvfølgelig. Og så er der højtlæsning af julehistorier. Julens bagværk. Gløgg (gerne med rom). At se julekalender med børnene. Og drillenissen, der laver løjer hver dag, for børnene har stadig en alder, hvor tvivlen kommer julemagien til gode. Julesokken med en lille gave julemorgen. Og vi skal ud at ’kalde på julemanden’ juleaften, hvorefter pakkerne på mystisk vis er dukket op. I julen må der gerne være for meget af det gode, men når julen er ovre, går det også hurtigt med at få juletræet ud og kassen med julepynt op på loftet igen. Julen har mange gode traditioner, og jeg ser frem til det hele. 

2. Hvad arbejder du med/på i øjeblikket? 

Min debutroman udkom i 2019, og selvom det er mere end et år siden, er der heldigvis stadig en del arbejde forbundet med bogen, men nu gælder det den svære toer/den sjove toer. Og dén historie tager form, titlen er på plads, og jeg har efterhånden skrevet et halvt hundrede sider med noter. Jeg har en ambition om at skrive hver dag – ved siden af kontorjob og familieliv – og jeg skriver hver dag i selve skriveprocessen, gerne fire-fem timer om aftenen, men min måde at arbejde på er snarere opdelt i to faser. Jeg bruger noget tid på at samle idéer sammen, hvorefter der følger en tid med intensiv skrivning. Som forfatter holder jeg sjældent fri. Hvis jeg ikke skriver, så arbejder jeg enten med research eller notater og tekststykker til scener, dialog, karakterer og plot. Det er simpelthen umuligt at lade være. 

3. Hvad har været dine største litterære oplevelser i 2020? 

Den største litterære oplevelse i år var nok den sydamerikanske forfatter Mario Mendozas ’Uskønhedens melankoli.’ En fuldstændig fantastisk roman om drømme, venskab og læsningens magi, og så er den spændende som en detektivroman. Ib Michaels ’Sandheden om Lucy’ var også et hæsblæsende eventyr. Det er altid stort for mig, når IM udgiver noget nyt. Jeg har fulgt forfatterskabet tæt i 20 år. IM kan noget magisk med sproget, og som fortæller har han en forfriskende evne til at udforske fantasiens grænseløshed. Generelt er min læseliste altid lang, fordi jeg ikke læser ret meget i skriveperioderne, men 2020 har budt på mange litterære fristelser og store læseoplevelser, heriblandt Mich Vraas ’Vaniljehuset’, Adda Djørups ’Bulgakovs kat’, Torben Munksgaards ’Digterens død’, Peder Frederik Jensens ’Det Danmark du kender’ og senest Lars Movins ’Beat – på sporet af den amerikanske beatgeneration’, som godt nok har nogle år på bagen, men jeg læser lige så ofte ældre udgivelser som de nyeste. Jeg er også fan af Karl Ove Knausgård, og mon ikke ’Morgenstjernen’ bliver en af 2020’s helt store læseoplevelser. Genudgivelsen af Hemingways ’Den gamle mand og havet’ ser jeg også frem til. 

4. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu, og hvor tror du, den bevæger sig hen i de kommende år?


Det er svært at sige, hvor litteraturen bevæger sig hen, heldigvis, men for tiden kan man vel sige, at der er en stærk politisk bevidsthed med fokus på klima, natur, identitet, køn, seksualitet, krænkelseskultur, magtmisbrug, sexisme, metoo, minoriteter, ligestilling og katastrofestemning. Alt sammen vigtige, aktuelle emner, som litteraturen kan nuancere. Litteraturen spejler på mange måder tidsånden, og den gør os klogere på os selv, livet og verdens mangfoldighed. Det vil altid være litteraturens kendetegn. 

5. Hvordan ser dit 2021 ud? 

Forhåbentlig som 2020, hvor der har været mange gode oplevelser – på trods af corona og de medfølgende restriktioner. Som så mange andre har jeg også fået arrangementer aflyst i år, og det er selvfølgelig ærgerligt, for det betyder meget som ny forfatter at få mulighed for at komme ud at optræde og møde læserne. Dog bød 2020 blandt andet på Det Fynske Bogtræf i februar og oplæsninger til Ærø Dog Days i sommer og Onkel Dannys Joint i København i efteråret sammen med en stribe dygtige forfattere. Som debutant har det især været givende at lære en masse nye forfatterkolleger at kende. Der har også været foredrag, og den del af forfattervirket kan jeg godt lide, for der opstår en særlig nærhed med læserne. Jeg håber, der sker mere i den dur i 2021. Ellers ser 2021 på forhånd sådan ud; jeg skal passe mit deltidsjob om dagen, være far om eftermiddagen og forfatter om aftenen/natten. Min kone er selvstændig, så hun ved heldigvis, hvordan det er at arbejde meget og disciplineret. Jeg er også glad for, at vi i 2014 skiftede byliv ud med et ø-liv på Ærø, for her kan man både bo flot og billigt, og det er en fordel at kunne holde de faste udgifter nede, når man drømmer om at få endnu mere tid til at skrive. 

6. Hvilke bøger vil du give til andre i julegave i år? 

Vi har altid bøger under juletræet. Min egen ønskeseddel består faktisk kun af bøger, som sædvanlig, og jeg giver gerne bøger i gave, i alle genrer, og ud over de specifikke ønsker, samt mine egne favoritter i årets løb, så er ’Den fjerde rytter’ og ’Coronamonologerne’ iblandt de mange gode bud. Ét er sikkert, bogsamlingen – både hos mig og andre i familien – vokser altid i julen. Generelt mener jeg, at praktiske gaver burde være bandlyst juleaften. De bedste julegaver er personlige. Og for mig har de bogform.