3. December – Stine Askov

Stine Askov er den tredje forfatter i julekalenderen. Hun er oprindeligt uddannet pædagog, og hun har arbejdet i mere end 20 år som børnehavepædagog, før hun helligede sig livet som forfatter på fuld tid. Stine Askov debuterede som skønlitterær forfatter i 2012 med romanen ”Bid”. Hun har siden skrevet yderligere tre romaner “Kaninens år” som udkom i 2014, “Bjørneklo” som udkom i 2017 og senest ” Katalog over katastrofer” som udkom i maj i år. “Katalog over katastrofer” er indstillet til DR Romanprisen 2020. Jeg har læst alt, hvad Stine har skrevet, og er kæmpe fan. Hun kan i den grad skrive om relationer på en troværdig, rørende og humoristisk måde.

Her kan I læse, hvad Stine Askov har svaret på de seks spørgsmål.

  1. Hvad er dit forhold til december og til jul?

Mit forhold til jul og december er præget af et konstant ønske om hygge. Jeg tænder fyrfadslys i vildskab og hænger julekugler op, jeg bager småkager og finder de nisser frem børnene lavede i børnehaven for tolv år siden. Alligevel bliver det aldrig som den romantiske film jeg forestiller mig. Det bliver en masse familie og bingo og æbleskiver fra frost. Hvert år falder jeg så til ro med, at det er sådan jeg er. 

2. Hvad arbejder du med/på i øjeblikket?

I øjeblikket arbejder jeg på en lydbog for Gyldendal Stereo. Det er kærlighedshistorien om Mona og Nikolaj, hun er fra ghettoen, han er fra Strandvejen. Han er stammer, men han stammer ikke, når han taler med Mona. Nikolaj har lige fået tæv af fætter Frederik, der til gengæld lige er blevet allergisk overfor peberspray. Ja, det er noget rod. 

3. Hvad har været dine største litterære oplevelser i 2020?

I 2020 har store læseoplevelser for mig været Olga Ravn Mit Arbejde. Mens jeg læste den, havde jeg en følelse af at forstå noget i moderskab og mig selv, jeg ikke før havde forstået. Derudover har jeg læst Hvor lyset er af Malene Ravn, den kærlighedshistorie rørte mig. Til sidst vil jeg nævne Anne-Sophie Lundings-Sørensens Sanatoriet, psykoanalyse, vanvid og talende dukker, alt sammen ting jeg holdt af. 

4. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu og hvor tror du den bevæger sig hen i de kommende år?

Af tendenser i tidens litteratur synes jeg der har været en optagethed af moderskab, forældrehad/kærlighed, psykisk sygdom. I år synes jeg der har været flere håbefulde udgivelser, der også har budt på en vægring ved at finde sig i tingenes tilstand tilmed har budt på humor. Det håber jeg fortsætter. 

5. Hvordan ser dit 2021 ud?

Mit 2021 ser lovende ud. Jeg har lige fået nyt skrivebord, det viste sig i 2020, at min mand og jeg ikke var gode til at arbejde hjemme sammen, altså han larmer og fortrængte mig fra skrivebordet. Nu har jeg fået nyt bord i soveværelset. Jeg tror 2021 generelt bliver et festligt år, alle mennesker har haft høje sko og glimmerbukser liggende i skabet, i 2021 går det løs. Det er alligevel unaturligt at sidde hjemme og se Netflix og spille brætspil hver aften. Vi er ikke skabt til at være fra hinanden. 

6. Hvilke bøger vil du give til andre i julegave  i år?

Jeg besluttede mig for mange år siden, at jeg kun ville give bøger i julegave til alle. I år bliver det Jesper Stein Rampen, Alberte småt brændbart, Tomas Lagerman Lundme En lille ting.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.