2. December – Sofie Malmborg

Sofie Malmborg er forfatteren bag kalenderes 2. låge. Hun er født i 1991 i København og bor i dag på Nørrebro i København. I 2020 blev hun uddannet antropolog ved Københavns Universitet. I otte år skrev hun på en romanen “Bargums synder” som udkom 31. marts i år og som hun vandt Bogforums Debutantpris for i november i år. Berlingste skrev følgende om udgivelsen: “Sjældent udgives så stilsikker en debut, og sjældent er det så udtalt en fornøjelse at læse en ny stemme i dansk litteratur

Jeg er meget glad for, at Sofie Malmborg takkede ja til at deltage i “Forfatterjulekalenderen” I kan læse hendes svar på de seks gennemgående spørgsmål nedenfor.

  1. Hvad er dit forhold til december og til jul? 

Jeg har fødselsdag 24. december, så det er den helt store fejringstid, men jeg er faktisk ikke særligt vild med jul. Min familie er af den moderne slags, splittet i en million fragmenter, og for mig er december præget af savn og sorg og dårlig samvittighed over for dem, jeg ikke ser, eller ikke ser nok. 

2. Hvad arbejder du med/på i øjeblikket?

Jeg prøver at finde tid til at skrive på en ny roman. Jeg har to ideer, jeg arbejder på. Begge foregår mere nutidigt end Bargums synder (som udspiller sig i 1700-tallet), men involverer stadig en del research. Så lige nu læser jeg en masse. Det går lidt trægt med selve skrivearbejdet, for jeg har to job ved siden af, og der skal ikke ske meget på en dag, før jeg mister lysten til at skrive. Jeg skriver bedst på de dage, hvor jeg ingen planer har og bare kan stå op og lave min kaffe og slå computeren op. Hvor jeg ikke behøver at skifte fra nattøj.

3. Hvad har været dine største litterære oplevelser i 2020?

De to bedste bøger, jeg har læst i år, er Penge på lommen af Asta Olivia Nordenhoff og Tugtens lykkelige år af Fleur Jaeggy. Begge bøger har virkelig sat sig i mig. Det er bøger, jeg har bladret i og genlæst passager fra mange gange i løbet af året. Det var også en rimelig vild personlig litterær oplevelse at udgive en bog – og vinde en debutantpris. 2020 har virkelig været et overraskende år.

4. Er der særlige kendetegn/fællesnævnere ved den danske litteratur lige nu og hvor tror du den bevæger sig hen i de kommende år?

Det synes jeg er svært at sige noget om. Måske kan man for tiden ane en interesse for økonomi og økonomiske forhold og strukturer blandt unge forfattere, og måske unge mennesker generelt? Her tænker jeg fx på Nordenhoffs kapitalismekritik med udgangspunkt i sagen om branden på Scandinavian Star eller på irske Sally Rooneys portrætter af kærlighed på tværs af klasseskel. Og på bevægelser som Gode Penge og Rethinking Economics. Jeg har selv skrevet om slavehandel, og Bargums synder kan måske også betragtes som en fortælling om et stykke grufuldt dansk erhvervshistorie. Jeg har forsøgt at beskrive den mentalitet, der gjorde det muligt at betragte mennesker som varer. 

5. Hvordan ser dit 2021 ud?

Aner det ikke. Fra april har jeg ingen planer, min kalender er tom, og det er dejligt. Jeg drømmer om at flytte til udlandet nogle måneder, måske Frankrig? Dér foregår noget af det, jeg er ved at skrive om, så jeg ville gerne på et researchophold.

6. Hvilke bøger vil du give til andre i julegave  i år?

Jeg kunne godt finde på at give Simone de Beauvoirs nyudkomne De uadskillelige til en veninde. Den er jeg selv ved at læse nu, og den er glimrende. Og så er den lille, det er en kort roman, og jeg synes, der er noget skønt ved små bøger, man kan have i inderlommen.

2 meninger om “2. December – Sofie Malmborg”

  1. Jeg er enig i, at økonomi som en underliggende strømning eller determinernede faktor er vigtig i litteraturen, men ikke kun i øjeblikket. Den kommer måske til et særligt udtryk nu f.eks. med de mange romaner om Udkantsdanmark, der udgives.

    Og som det var tilfældet med lågen med Iben, er det sjovt at læse disse små indblik i forfateres liv og virke, og deres syn på vores alle sammens virkelighed.

  2. Tak for din kommentar. Jeg har haft Asta Olivia Nordenhofs roman “Penge på lommen” liggende i nogle måneder. Glæder mig til at løse den i forhold til kapitalisme
    kritikken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.