Anmeldelse af “Tre dage i april” af Jesper Bugge Kold og Mich Vraa.

Titel: “Tre dage i april” Forfatter: Jesper Bugge Kold og Mich Vraa. Sider: 394. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Lindhardt og Ringhof.

Jesper Bugge Kold og Mich Vraa har gjort det igen. Efter deres debutroman “Pigen fra det store hvide skib” fra 2021 har de skrevet endnu en historisk feelgood roman med 2. verdenskrig som ramme.

I “Tre dage i april” nærmer 2. verdenskrig sig sin afslutning, men der udkæmpes stadige blodige kampe i Tyskland. Byer bombes og mennesker dør i stort antal. 27 årige Dagmar bor i Vamdrup i Danmark sammen med sine små døtre. Hendes mand redaktør Poul Valgren har været forsvundet i et år efter at være blevet hentet og ført væk af Gestapo for at have medvirket i modstandsbevægelsen. Dagmar beslutter sig for at rejse til tyskland for at lede efter sin mand. Hun rejser med bus 474, en ældgammel hvidmalet rutebil, som sammen med 200 andre hvidmalede køretøjer drager mod kz-lejren syd for Hamborg, hvor tusindvis af fanger venter på at blive hentet hjem. Dagmars håb er at finde sin mand Poul i live. Rejsen varer blot tre dage, men i disse dage kommer Dagmar ud for oplevelser, der forandrer hendes liv for evigt.

Bogen er historisk interessant, fordi den fortæller historien om en storstilet humanitær redningsaktion, hvor mange fanger i bl.a. koncentrationslejre blev hentet hjem til Danmark. Røde Kors skriver følgende:

De Hvide Bussers redningsaktioner foregik fra 5. december 1944 til 26. april 1945. Der er altså ikke tale om en lang konvoj af busser i en enkelt operation, men en lang række operationer og et utal af små og store konvojer til et utal af tugthuse, fængsler og KZ-lejre og udekommandoer. Det lykkedes at redde mellem 17.500 og 20.000 fanger ud af KZ -lejre, udekommandoer, tugthuse og fængsler (det første tal er fra Hans Sode Madsens bog ’De Hvide Busser’ – det andet tal er fra Bo Lidegaards ’Redningsmænd’). Heraf var 10.000 danske og norske. Kulminationen i operationen er den store redning fra Neuengamme den 19.-20. april, hvor det lykkedes danske og svenske hvide busser at hente 4.255 fanger på blot et enkelt døgn. Læs evt. hele Røde Kors beretning her: https://www.rodekors.dk/de-hvide-busser/historien

Romanen er bygget op i et nutidsspor, hvor man som læser følger Dagmar på rejsen med de hvide busser og så et datidsspor, hvor man hører om Dagmars opvækst, ungdom, hendes delvise uddannelse på sygeplejskolen og hendes møde med redaktør Poul Valgreen. Sproget er flydende og som i debutromanen, fornemmer man ikke, at der har siddet to forfattere bag tasterne. Der er et fantastisk flow i teksten. Jesper Bugge Kold og Mich Vraa binder på elegant vis “Tre dage i april” sammen med deres fælles debutroman “Pigen fra det store hvide skib” som også har en kvindelig hovedkarakter, der udfører humanitært arbejde på hospitalsskibet Jutlandia.

Genren er en anelse for romantisk for mig, men jeg finder det historiske enormt interessant, og jeg holder af at få det præsenteret i fiktiv form. Bogen kan læses af alle, der holder af lettere historiske romaner.

“Tre dage i april” udkom 20. april 2022.