Anmeldelse af “Agathe” af Anne Cathrine Boman

Titel: “Agathe” Forfatter: Anne Cathrine Bomann. Sider: 168. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Udgivelsesår: 2017/2022. Anmeldereksemplar: Lindhardt og Ringhof.

Lad mig sige det med det samme. Bogen er en perle. En af dem, hvor mit exlibris mærke skal klistres ind og indgå i den samling af bøger, jeg aldrig kommer til at gå af med. Den starter således:

“Hvis jeg gik på pension, når jeg var 72, var der fem måneder tilbage at arbejde i. Det svarede til 22 uger, og hvis alle patienterne kom, betød det, at jeg manglede præcis 800 samtaler. Hvis der var afbud eller sygdom, blev tallet selvfølgelig mindre. det var der en vis trøst i, trods alt.”

En livstræt psykiater, der selv lider af angst tæller ned til at gå på pension fra sit kontor i Paris i 1940’erne. Han skal have afviklet sine patienter, men han forstyrres i processen, da en tysk ung kvinde insisterer på at komme i terapi hos ham. På samme tid melder hans trofaste sekretær sig syg, og tilværelsen begynder at sejle for psykiateren. Situatonen gør, at han for første gang i sit liv skal træde i karakter og række ud efter et andet menneske. Der opstår en helt særlig relation og forståelse mellem den gamle psykiater og den unge kvinde Agathe.

Der er en blid langsommelighed i bogen, der klæder dens tematikker om ensomhed, kærlighed, angst og meningsløshed. Men også et strejf af humor, for psykiateren er beskrevet med kærlighed og et smil på læben, når han forsøger at hjælpe sine patienter uden at være i stand til at hjælpe sig selv. Han er en ganske særlig karakter, der gennem sit møde med kvinden Agathe udvikler sig i små forsigtige trin. Samspillet mellem psykiateren og hans sekretær er ligeledes fænomenalt beskrevet. Man fornemmer, hvordan de har haft et mange årigt arbejdsforhold, hvor hun har været limen i hans arbejdsliv. Sproget er enkelt og smukt og bogen er på blot 168 sider, men den fylder meget rent oplevelsesmæssigt. Hvis man vil sig selv det gode, læse om det at leve, at engagere sig i eget liv, at ældes bør man læse denne bog. Den er som skrevet – en perle.

“Agathe” udkom første gang i 2017 på forlaget Brændpunkt, og vakte ikke den store opmærksomhed. Den blev ikke anmeldt i større medier herhjemme, men udlandet fik øje på den og den fik de flotteste anmeldelser i de store aviser i England, Tyskland, Frankring og USA m.fl. Romanen er siden solgt til 28 lande og er en succes. Nu er den så genudgivet i 2022 på forlaget Lindhardt og Ringhof.