Anmeldelse af digtsamlingen “Berøringen af hud” af Pia Taftdrup.

Titel: “Berøringen af hud” Forfatter: Pia Taftdrup. Sider: 162. Forlag: Gyldendal. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Gyldendal.

Enhver er udstyret med sanser, for at vi skal mærke, vi ikke er robotter.

Enhver er udstyret med sanser, for at ingen skal tvivle på sin eksistens.

Enhver er udstyret med sanser, for at kunne navigere i kaos, gå med hjertet forrest.

“Berøring af hud” af Pia Tafdrup er digte om følesansen – om hænder, kærtegn og kamp, om at mærke nærvær og fravær, om de materialer, vi omgiver os med, og de elementer, vi udsættes for. Denne digtsamling er afslutningen på et storværk kaldet “DE FEM SANSER”, som er en undersøgelse af sanserne i poetisk form, og som består af digtsamlingerne “Smagen af stål”, “Lugten af sne”, “Synet af lys”, “Lyden af skyer” og denne “Berøringen af hud”

Jeg har ikke læst de øvrige digtsamlinger, men “Berøringen af hud” er interessant. Begrebet hudsult blev noget, vi alle talte om, da Danmark oplevede den første lockdown under coronakrisen i foråret 2020. En længsel efter at blive rørt ved – blidt, omsorgsfuldt, kærligt og erotisk. Hudsult og længslen efter berøringer findes hos mange, der lever alene, og hos mennesker, der føler sig ensomme. Digtsamlingen er meget sanselig, og ved at læse digtene om den menneskelige berøring, men også om berøring af materialer kan det føles som en fysisk berøring. Som om man kan mærke det på egen krop, mens man læser. Jeg tror mange kender fænomenet fra afspændingssessioner, hvor en person fysisk eller digitalt gennemgår hver enkelt kropsdel, mens man ligger afslappet med lukkede øjne – kropsscanning kaldes det også, og at man kan fornemme hver lille del af sin krop på denne måde, selvom der ikke er tale om direkte fysisk berøring. En sådan fysisk følelse fik jeg flere gange, mens jeg læste digtene, som også fik mig til at tænke på fænomenet “Gentle whispering” udviklet i USA. Her kan man på videoer på YouTube opleve kvinder hviske blide ord, mens de eksempelvis lader som de friserer dit hår. Jeg oplevede fænomenet første gang på højskole i 2019, før corona, og før jeg selv havde hørt ordet hudsult. Jeg syntes, det var dybt mærkeligt, næsten pornografisk, og jeg kan stadig ikke helt forholde mig til det, selvom jeg præcist ved, hvor dejligt det er, når jeg selv sidder i frisørstolen og mærker berøringen. Et af digtene handler også om gentle whispering.

Med digtene, der handler om berøringen af materialer, kunne jeg næsten fysisk fornemme disse genstande. At røre ved forfaldet på træer og mennesker, glaskuglen, glasset i mørket og bestikket ved måltidet.

Med et smukt billedligt sprog og med knækprosaen som form er jeg som læser blevet berørt. Både mentalt og næsten fysisk.

“Berøringen af hud” udkom 3. marts 2022.