Ehrengard af Karen Blixen

I 2022 har jeg besluttet, at jeg hver måned vil præsentere et værk af eller om Karen Blixen. Det kan være et helt værk eller et uddrag. Jeg fascineres til stadighed af Karen Blixens liv og forfatterskab. Hendes liv er på forunderlig og eventyrlig vis flettet ind i mange af hendes fortællinger, men de behøver ikke læses som sådan. Fortællingerne kan sagtens stå alene uden kendskab til forfatteren. Dog oplever jeg selv at have en større interesse i det, hun har skrevet, efter jeg er blevet klogere på hendes liv, og sådan tror jeg, at mange har det.

Det første værk, jeg vil præsentere er “Ehrengard” en fortælling om forførelse med fokus på forholdet mellem kunstneren og hans motiv, og om iscenesættelse, som også var en af Karen Blixens spidskompetencer.

Vi er i et tysk fyrstedømme i begyndelsen af det 18. århundrede. Den unge prins Lothar af Babenhausen skal giftes med prinsesse Ludmilla af huset Leuchtenstein til stor glæde for sin mor Storhertuginden. Kort tid efter brylluppet viser det sig, at Ludmilla er gravid, og at hun skal føde to måneder for tidligt i forhold til bryllupsdagen. Det må for alt i verden ikke opdages, da det vil vække skandale. Storhertuginden iscenesætter derfor et forløb, der skal sløre begivenhedernes gang, i fællesskab med sin fortrolige, kunstneren Cazotte. 

Ludmilla og Lothar bliver installeret på et isoleret romantisk slot med et lille hof, som bl.a tæller hofdamen Ehrengard og portrætmaleren og kunstneren Cazotte. Han betragter sig selv som højt kvalificeret kunstner, både i malerkunst og i forførelse og han betages af hofdamen, Ehrengard, som er en handlekraftig kvinde, der kan ride en vild hest. Hver morgen bader hun nøgen i søen og dét motiv optager ham kunstnerisk. Han fantaserer om at forføre hende og han er sikker på, at det lykkes for ham, så hun må rødme foran ham, men Ehrengard genneskuer ham og reagerer på en måde, der overrasker ham. Det er et moderne kvindesyn Karen Blixen her lægger ned over fortællingen.

Ludmilla føder og får tildelt en amme til den lille prins. Alle afventer at tiden går, så omverden kan få besked om at der er født en arving. En vigtig dåb venter forude. Men vil alle kunne tie længe nok? Det skal jeg ikke røbe her.

Fortællingen Ehrengard er fyldt med kærlighed og intriger og er underholdende læsning. Den blev skrevet i sin første form i 1952 på engelsk. Karen Blixen omarbejdede den i 1961 og 1962, men da hun døde, var den endnu ikke oversat til dansk. Den danske oversættelse, som udkom i 1963, er bygget på den engelske udgave samt en række noter, Blixen havde anført som en forberedelse til at oversætte værket.

Ehrengard bliver filmatiseret. H.M. Dronningen skaber scenografi og kostumer til filmen, som instrueres af Bille August. Filmen får international premiere på Netflix i 2023.