Anmeldelse af “Langt fra Gud” af Nikolaj Zeuthen.

Titel:”Langt fra Gud” Forfatter: Nikolaj Zeuthen. Sider: 60. Forlag: Basilisk. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Basilisk.

Nikolaj Zeuthen ER Gud. I hvertfald når det kommer til det skrevne ord. I digtsamlingen “Langt fra Gud” som handler om tro, mennesker med almindelige navne og kommunen prikker han til vores samtid med kulturel frisættelse og en søgen efter Gud eller bare noget. Digitaliseringen kan hjælpe os med dette. Kommunen har nemlig fået adgang til et apparat, der kan måle tanker, og dermed måle, hvem der er længst fra Gud. Nikolaj Zeuthen tager i digtsamlingen de unge, de voksne og de ældre i hånden og synliggør for læseren gennem ironi og humor, hvordan vi som mennesker i samtiden forholder os til hinanden, og hvordan vi forholder os til Gud, og måske også til kommunen.

Petra Kit Andersen er den person i kommunen der er længst væk fra Gud – hun får et brev om det det er målt med nogle nye instrumenter som man tester i øjeblikket – hun opfordres til at ringe til rådhuset hvis hun har uddybende spørgsmål og det gør hun – hun får at vide at apparaterne især har bonnet ud på bekymring, selvoptagethed og handlingslammelse – der er ligesom et tungt, vådt håndklæde i Petras bevidsthed som lukker fuldkommen ned for kontakt til noget som helst spirituelt eller i det hele taget til noget “åndeligt friskgørende”

Digtet Udfordringen for Petra er blot et billede på, hvordan kommunen og mennesker fremstilles. I digtet Da Troels blev sat på plads (Og kan man andet end elske titlen?) er der omstrukturering i kommunen. Troels forsøger at forstå sammenlægningen af to afdelinger ud fra Luhmanns systemteori, men bliver sat på plads af Jane, hvis voldsomme udbrud han ligeledes analyserer ud fra Luhmann. Eller digtene om Rune, der er “chef i det foretagende der har med data at gøre” og som arbejder hjemmefra fordi alt hvad der hedder fællessarealer er sparet væk i kommunen. Rune kan ikke få kontakt med Gud uanset hvor meget han end prøver med bøn og ritualer, og han kunne godt bruge en håndsrækning fra Gud med sin far, der er blevet fækal og barnlig og seksuelt afsporet på sine gamle dage.

Jeg har læst digtsamlingen tre gange, og for hver gang er jeg blevet mere og mere begejstret. Det er en digtsamling, der kræver fuld koncentration, fordi der er så mange nuancer og så mange detaljer i digtene trods det, at Nikolaj Zeuthen rammesætter dem stringent med Gud og kommunen. Men læs den for Guds skyld og din egen. Den er underholdende, tankevækkende og bare helt genialt skrevet.

Jeg var meget spændt på denne digtsamling, da jeg sidste år havde læst og anmeldt “Sommerferiedigte” og som jeg anbefalede som årets digtsamling i programmet “Årets bøger” i kulturprogammet KRÆS på Radio4 lige op mod nytår. Jeg kan kun sige, at “Langt fra Gud” i den grad også har kvalitet til en sådan nominering. Jeg er Nikolaj Zeuthen fan.

“Langt fra Gud” udkom 14. januar 2022.