Anmeldelse af “De korte sætningers land” af Stine Pilgaard og Katrine Muff.

Titel: “De korte sætningers land – sangene fra Meter i sekundet” Forfattere: Stine Pilgaard og Katrine Muff. Sider: 92. Forlag: Gutkind. Udgivelsesår: 2021. Anmeldereksemplar: Gutkind.

“Det er hårdt at være lærer det er vigtigt at forstå men måske er faktisk lidt værre at se måbende, rådvilde på vi har levet som påhæng så længe vi har dinglet os halvvejs ihjel men hvor det, vi egentlig skal hænge sådan spørger vi ofte os selv.”

Sådan lyder første vers i den første sangtekst i bogen “De korte sætningers land” Komponist Katrine Muff har sat musik til sangene fra Stine Pilgaards roman “Meter i sekundet” der udkom sidste år og som har vundet Weekendavisens Litteraturpris og De gyldne Laurbær.

De korte sætningers land indeholder sangtekster med noder, og Stine og Katrine har sat ord på arbejdet med at skrive sangene og sætte melodi til. I bogen er der indlagt en cd, men hvis du som jeg ikke har en cd afspiller, kan du streame sangene på Spotify. Bogen henvender sig til alle de læsere, der har nydt “Meter i sekundet” og til særligt musikinteresserede, som ønsker musikteoretisk viden om sangene. Har du ikke læst “Meter i sekundet” kan du stadig nyde sangene i ord og melodi.

Den første sang “Slagsang for påhæng” er sigende for indholdet og humoren i romanen “Meter i sekundet” Stines ord skaber i høj grad billeder inde i hovedet, der kalder både smil, grin og eftertænksomhed frem. Da jeg stødte på sangen på side 40 i vidste jeg, at jeg sad med noget originalt, noget forunderligt, noget egenartet litteratur, og jeg blev ikke skuffet. Teksterne i “Meter i sekundet” og ikke mindst sangteksterne er helt vidunderlige. Der er identifikation i mange af sangene. Jeg har grinet mig igennem nogle og fældet en tåre til andre. At lytte til Katrine Muffs smukke smukke musikalske fortolkninger løfter Stine Pilgaards tekster et niveau højere op, selvom jeg ikke troede det muligt. Jeg overværede deres optræden sammen på Bogforum i år, hvor de præcis som i bogen “De korte sætningers land” samtalede om sangteksterne, musikken og deres venskab og arbejdsfællesskab, og Katrine Muff spillede og sang. Det var en af årets oplevelser. Der er sild og snaps og der er Stine og Katrine. Det er sæt, der for altid bør høre sammen, fordi de komplementerer hinanden på fineste vis.

Bogen går bag tilblivelsen af såvel sangtekster som melodier, og igen er der både humor og dybde i det skrevne. Der er en rørende ærlighed omkring processerne både hos Stine Pilgaard og hos Katrine Muff.

Siden sangen “Fortabt er jeg stadig” blev optaget i den nyeste udgave af højskolesangbogen (sammen med tre andre sange fra bogen) har jeg været helt forelsket i den. Jeg har sunget den så mange gange – også meget højt på højskole – og særligt den første linje; “Vi mødtes i sne” og når jeg så læser “De korte sætningers land” og får historien bag sangen ,elsker jeg den endnu højere, for præcis i det kapitel støder jeg ind i den Stine Pilgaard, der leverer humor på sjoveste vis. Næste gang jeg skråler med på “Fortabt er jeg stadig” vil jeg nok trække lidt ekstra på smilebåndet.

Jeg føler mig bedst klædt på til at skrive om ord og litteratur, fordi det er min hjemmebane mens jeg ikke har samme afsæt for at udtale mig om musikken, men jeg lyttet til sangene fra bogen et utal af gange fordi de er smukke og melodiøse. Der er højskolestemning over dem og de har siden jeg modtog bogen været en fast del af mit lydtapet herhjemme.

“De korte sætningers land” udkom 5. oktober 2021 og den får mine varmeste anbefalinger – måske årets jule-eller mandelgave sammen med “Meter i sekundet”