Anmeldelse af “Blå toner” af Anne Cathrine Bomann.

Titel: “Blå toner” Forfatter: Anne Cathrine Bomann. Sider: 250. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Udgivelsesår: 2021. Anmeldereksemplar: Lindhardt og Ringhof.

“Selvfølgelig skal man have hjælp, hvis man har det svært,” råber hun, og ordene er som en stor sang, der fylder hele salen ud. “Men Danish Pharma vil have os til at glemme kærligheden for at slippe for smerten. Kan vi leve med det?”

“Blå toner” handler om et dansk medicinalfirma, som har udviklet verdens første pille mod sorg, og i Aarhus er en forskningsgruppe ved at lægge sidste hånd på et studie, der blåstempler den nye medicin. Men psykologiprofessor Thorsten Gjelsted får mistanke om, at nogen har manipuleret med tallene for at skjule en foruroligende bivirkning. Han allierer sig med sine to studerende Anna og Shadi, der skriver speciale om sorg. Sammen forsøger de at komme til bunds i, hvad der egentlig er på spil, før pillen mod sorg bliver sendt ud på markedet.

Anne Cathrine Bomann har skrevet en fængslende spændingsroman om sorg, videnskab og kærlighed. Jeg var fanget fra start og har kun lagt bogen fra mig for at sove i nat. Tematikken omkring medicinalfirmaer, der skjuler fakta om bivirkninger for at få deres medicin på markedet er ikke ny i litteraturens univers. Der er heller ikke noget overraskende i romanen i forhold til plottet, men det at romanen er bygget op omkring etiske refleksioner omkring sorg og sorgprocesser gør, at romanen får eksistentiel karakter. Bogen rejser en umådelig vigtig diskussion omkring sorg, og om hvordan vi som mennesker skal være i sorg og håndtere den. Om den er tidsbegrænset og noget vi skal komme os over, eller om vi kan og skal leve med sorgen som et livsvilkår, selvom den kan være smertelig. Den rejser ligeledes diskussion om videnskaben og om forskning, der jo aldrig kan være objektiv, da data altid vil være udvalgte og afgrænsede.

Roman har et “ungt touch” med karakterene Anna og Shadi. Studieliv, kærlighed og sex og deres tanker om alt dette, men også deres egne personlige erfaringer med sorg og medicinering. Dette balanceres utroligt fint med det mere voksne perspektiv gennem psykologiprofessor Thorsten Gjelsted og Elisabeth, kvinden der får ideen til pille mod sorg.

En virkelig god og vedkommende spændingsroman, der udkom 23. september 2021.