Anmeldelse af “Hvis vi ikke taler om det” af Leonora Christina Skov

Titel: “Hvis vi ikke taler om det” Forfatter: Leonora Christina Skov. Sider: 384. Forlag: Politikkens Forlag. Udgivelsesår: 2021. Anmeldereksemplar: Politikkens Forlag.

Forleden var jeg sammen med en række bogbloggere inviteret til (digital) salon hos forfatter Leonora Christina Skov, som bl.a indviede os i, at hun ikke læser anmeldelser af sine bøger i aviserne, fordi hun har haft grænseoverskridende dårlige oplevelser på den front, hvilket også kommer til udtryk i romanen. Til gengæld læser hun med hos bogbloggere “fordi vi jo ikke har nogen interesse i at lave dårlige omtaler…” Den skulle jeg lige sluge og tænke en ekstra gang over. Til det vil jeg sige, at den udtalelse/holdning så jeg gerne ændret, hvis jeg og mine “kollegaer” skal tages seriøst af vores læsere. Når jeg drysser guldstøv ned over litterære værker, er det fordi de netop litterært har været en oplevelse – det være sig på forskellige plan, men aldrig fordi jeg skal “please” en forfatter eller et forlag. Aldrig! Når det så er sagt behøver man jo ikke som blogger at være lige så hård i sin retorik som enkelte anmeldere på dagbladene kan være. Man kan sagtens give konstruktiv kritik uden at være et dumt svin.

Og hvad har alt dette så at gøre med Leonora Christina Skovs nyeste roman “Hvis vi ikke taler om det”? Jo der er en pointe, som jeg vil vende tilbage til senere i teksten.

“Hvis vi ikke taler om det” er efterfølger til succesromanen “Den der lever stille” fra 2018 En selvbiografisk roman, der fik Leonora Christina Skovs karriere til at eksplodere, da hun på fabelagtig vis fik fortalt sin personlige historie om sin opvækst og sit udspring som homoseksuel i et stærk indremissionsk hjem. Efter udgivelsen af “Den der lever stille” beslutter hun sig for at skrive historien om sin vej mod drømmen om at blive forfatter. Om de forhindringer og de ubehagelige oplevelser, der følger med drømmen. Om at strække sig så langt for at få en bog udgivet, at tab af integritet bliver prisen. Men Leonora Christina Skov har en plan. Hun vil slå igennem som forfatter og sætte sig spor i verden, så hun pakker alle de dårlige oplevelser sammen til de næsten ikke er der mere. Problemet er bare at de ikke vil gå væk som tiden og årene går.

“Hvis vi ikke taler om det” er en bog, der tager fat på forfatterlivet, på forlagsbrancen og magtstrukturer herunder metoo- og ligestillingsproblematikken. Men den omhandler også mobning i barndommen og stadig relationen mellem Leonora Christina og hendes forældre, og ikke mindst kærligheden til livsledsageren Annette, som også havde en central rolle i “Den der lever stille”. Bogen har ikke en kronologisk tidslinje, men bevæger sig frem og tilbage i tiden. Den har det her særlige metalag, der handler om romanens tilblivelse, hvilket fungerer utrolig godt. Ligeledes er der referencer til tidligere værker af Leonora Christina Skov, så gennem denne roman får man som læser et virkelig godt indblik i hele hendes forfatterskab. Det er stærk læsning. Som altid skriver Leonora Christina Skov fabelagtigt godt og levende. Det er som om bogen har billeder og vi taler ikke sort-hvide fotos her. Der er smæk for skillingen. Leonora Christina Skov er tidligere kendt som en stærk og af nogle opfattet som en “larmende” debattør i medierne men altid med noget på hjerte. I dag formidler hun stærke sager og problematikker gennem litteraturen og hun gør det fremragende. Og her vil jeg så vende tilbage til min indledning. Bogen tager også fat på det at anmelde og at blive anmeldt og det er enormt interessant at læse. For som anmelder (også i romanen) sidder du med et andet menneskets hjerteblod. En historie, der måske har været mange år undervejs og ikke uden omkostninger, og her er det i min optik vigtigt både at få en ærlig og konstruktiv tilbagemelding – læs anmeldelse, og altid i god tone og med værdighed. Det får mig til at tænke på den danske filosof Løgstrups citat:

“Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. Det kan være meget lidt, en forbigående stemning, en oplagthed, man får til at visne, eller som man vækker, en lede som man uddyber eller hæver. Men det kan også forfærdende meget, så det simpelthen står til den enkelte, om den andens liv lykkes eller ej” (Den etiske fordring 1956)

Jeg ville ønske, efter at have læst bogen, at Leonora Christina Skov havde mødt flere mennesker på sin vej mod drømmen om at blive forfatter, der havde haft Løgstrups citat in mente og havde handlet ud fra dette. I dag behøver hun ikke kæmpe for anerkendelse og respekt. Hun er en stjerne, og derfor rækker hendes roman også langt ud over hende selv, selvom den er selvbiografisk. Den er nemlig med til at tage generelle problemstillinger op for de mange yngre forfatterspirer, der kæmper deres vej gennem forlagsbrancen, og hvor kun de få kommer gennem nåleøjet.

Bogen, som udover sit stærke indhold også er blændende smuk udkommer i dag 22. april og i forbindelse med udgivelsen produceres og sælges der også en eksklusiv notesbog med ordene påtryk i guld “Hvis vi ikke skriver om det” og den 26. april udkommer der musik skrevet til bogen. Komponist og sangerinde Kristina Holgersen har i samarbejde med Leonora Christina Skov skabt singlen “Hvis vi ikke taler om det” Singlen er første udspil fra det kommende album “Kapow Goodbye” som udkommer på alle digitale platforme 7. maj 2021.