Anmeldelse af “Grundvold” af Rachel Röst.

Titel: “Grundvold” Forfatter: Rachel Röst. Sider: 398. Forlag: Gyldendal. Udgivelsesår: 2021. Anmeldereksemplar: Gyldendal.

“Jeg er jo din far, og som forælder har man et stort ansvar for at sørge for, at ens børn er nær Gud, og at vi som familie er en velfungerende enhed. Du skal se det her møde som en mulighed for, at du og jeg kan få et tættere forhold, og at du kan blive hjulpet nærmere Vor Herre.”

Rebecca vokser op i en yderst patriarkalsk mormonfamilie i Urbanplanen på Amager. Hendes far dikterer familiens liv ned i mindste detalje, hvad de spiser, hvilket tøj de må gå i, hvor mange stykker toiletpapir de må bruge og hvordan de må røre sig selv. Faderen bruger evangelierne som rettesnor i hans diktering af familien, således det aldrig kommer til at handle om ham selv. Han vil jo kun familien det bedste, som han ofte udtrykker. Rebecca og hendes to yngre søstre trues med onde kræfter, hvis de ikke overholder budene. Moren er et pillespisende vrag, der passivt ser til, og som hverken udviser interesse eller modstand. “Hjemmet er grundvolden for alt godt” siger mormonernes profet Joseph Smith. Men hjemmet bliver alt andet end en god og tryg base for Rebecca og hendes søstre. Særligt i teenageårene bliver hjemmet med farens gennemborende blikke og strenge regler et fængsel. Rebecca begynder langsomt at gøre oprør mod såvel faren som troen og meget sent går det op for hende, at det ikke er Satan, der ødelægger hende, som hun er blevet fortalt af sin far men at det netop er hendes far, der er den ødelæggende faktor.

Rachel Röst har skrevet en ualmindelig barsk og fængende bog om at vokse op med social kontrol og religiøs fanatisme. Om at være ung med alle de naturlige behov der opstår for at lære sig ser at kende, om spirende seksualitet og forelskelse. Om destruktive forhold og om at komme ud af dem eller ej. Om at vende sig mod, det man har lært var det rigtige i hele sin barndom. Om at sige fra og begynde på ny velvidende, at man aldrig kan slippe sin fortid.

“Grundvold” er Rachel Rösts debutroman, men man skulle tro, man læste et værk af en garvet forfatter. Den er så utrolig godt skrevet. Rachel Röst formår, at skrive afdæmpet om det smertefulde. Stærkt om det stille. Mens jeg læste bogen kom jeg til at tænke på Leonora Christine Skovs “Den der lever stille” og Morten Papes “Planen” To bøger og to forfattere i en klasse for sig. Rachel Röst lægger sig helt tæt op ad disse to både i indhold og form, men alligevel sætter hun et særligt aftryk med netop sin historie. Jeg uddeler ikke stjerner, men lader alligevel et billede stå af en roman i stjernestøv intet mindre.

Rachel Röst (f. 1976) er cand.mag. i litteraturvidenskab, litteraturformidler og foredragsholder. Hun er stifter for foreningen LÆS FOR LIVET, som støtter og udvikler udsatte børn og unges læsning ved at samle bøger ind og etablere biblioteker på bl.a asylcentre, døgninstitutioner og børnehjem.

“Grundvold” udkom 26. marts 2021.