Anettes Litteratursalon fremadrettet.

Fra 1. oktober i år 2022 har jeg valgt at stoppe med at skrive indlæg her på hjemmesiden “Anettes Litteratursalon” og fremadrettet kun at skrive på min Instagramprofil. Se profilen her: https://www.instagram.com/anetteslitteratursalon

Jeg beholder indtil videre denne hjemmeside, således der stadig er adgang til at læse mit indhold, herunder de mange anmeldelser. Jeg opdaterer al relevant data som tilbud om foredrag, kalender mm. da flere kontakter mig via denne vej. Og hvem ved, måske kommer der en tid igen, hvor det giver mening for mig at skrive indlæg her igen.

Der er flere årsager til, hvorfor jeg ønsker at stoppe med at skrive her. Først og fremmest har jeg ikke den samme tid og lyst til at skulle navigere på flere platforme, som jeg havde, da jeg startede hjemmesiden tilbage i 2020 under coronapandemien. Derudover oplever jeg, at der ikke er den trafik på hjemmesiden, som der er på min instagramprofil. Der er der, samtalerne udfolder sig, og det er der inspirationen og fællesskabet er størst.

Jeg fortsætter med at skrive om litteratur, læseglæde og læsefællesskaber og med at dele mine læseoplevelser på Instagram, omend på en lidt anden måde end tidligere. Jeg anmelder ikke længere bøger fra forlag, men skriver om bøger, jeg har i min reol eller låner på bibliotekerne, og det bliver ind i mellem ud fra et pædagogisk perspektiv, men også ud fra et mere personligt perspektiv, end det måske har været tidligere.

TUSIND TAK til alle jer, der har læst med og bidraget til indholdet her på siden. Vi ses på Instagram.

De bedste hilsener

Anette Leonora Andersen

Foredrag omkring Læseglæde & Læsefællesskaber

I løbet af efteråret holder jeg foredrag med afsæt i min bog “Læseglæde & Læsefællesskaber” på Mariagerfjordbibliotekerne. Der vil også være masser af inspiration fra bibliotekarerne til efterårets læsning.

14/9 – Arden Bibliotek
20/9 – Als Bibliotek
4/10 – Hadsund Bibliotek
1/11 – Hobro Bibliotek
15/11 – Mariager Bibliotek

Tilmelding sker på bibliotekernes hjemmeside.

Pris 25 kr.

“Svar på Helgas brev” af Bergsveinn Birgisson.

“Det ville såmænd være i orden at bo i en by, hvis ikke folk i hobetal blev så kedelige af at bo der. Selv ænderne i søen midt i byen, der nærmest får alt proppet ind i skrutten, mister gnisten og deres personlighed. Da jeg engang tog til Reykjavik på vegne af brugsforeningen og slentrede ned til søen, opdagede jeg, at fuglene opførte sig anderledes der. De er ikke nysgerrige og leger ikke som fugle i naturen. Ænderne i søen er blevet nøjagtig ligesom mennesker i byen, sløve snyltere, der slås om det, som bliver kastet ud til dem.”

Ordene er den 90 årige navnløse fåreavler, der har levet hele sit liv i et afsides område af Island. Han skriver et brev til sin elskede Helga. Kvinden han aldrig fik, men aldrig holdt op med at elske og som han på sin egen måde forblev tro mod. Deres smukke lidenskabelige, men korte kærlighedshistorie væves i brevet sammen med erindringsglimt fra et barsk liv tæt på naturen, ligesom pasningen af hans elskede får smelter sammen med hans erotiske længsel.

Hjerte rimer på smerte, og de to kunne have fået hinanden, men gør det ikke, fordi kærlighed er i romanen beskrevet som mere end at elske et andet menneske. Det er også kærlighed til naturen og til det liv man kender og holder uendeligt meget af. Fåreavleren er sig smertelig bevidst om, at han vil visne, hvis han opgiver sit liv på landet for at flytte til byen med sin elskede Helga. Han er splittet i valget om at miste sin elskede og at miste sig selv.

“Måske har jeg levet med kærligheden og ikke mod den. Kærligheden er ikke bare en gang byromantik om at finde den eneste ene, der skal fylde ens sjæl, så kærligheden uophørligt vælder og sprøjter frem som ud af en slags evighedspumpe. Der er også kærlighed i det liv, jeg har levet her på landet. Og da jeg valgte det liv og fulgte det og ikke græmmede mig over det, da lærte jeg, at man skal stå fast på sin beslutning, pleje den og ikke fravige den – det er kærlighedens udtryk. Jeg blev nødt til at være her for foden af Ljosuvallarhlid. Jeg havde intet valg. Valget var dit. Valget er dit. Og jeg er din. Stadig.”

Det er så smuk en kærlighedshistorie. Fyldt med længsel, stærke følelser og ærlighed. Men det er også en roman fyldt med humor og vidunderlige erotiske sanselige beskrivelser, hvor kroppe og begær får plads. På bagsiden af bogen står der, at det er “en bevægende og stedvis morsom fortælling om den lidenskabelige kærlighed og de svære valg den kan medføre. En lille perle, en stor kærlighedshistorie.”

Læs den, hvis du vil unde dig selv en vidunderlig læseoplevelse.