Anmeldelse af “Billigbog og højkultur – Gyldendals Bekkasinbøger” af Felix Rothstein.

Titel: “Billigbog og højkultur – Gyldendals Bekkasinbøger. Forfatter: Felix Rothstein. Grafisk tilrettelæggelse: Malene Hald. Sider: 169. Forlag: Forening for Boghaandværk. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Forening for Boghåndværk.

Tænker du over, hvordan dine bøger ser ud?

Bag hver bogudgivelse, gemmer der sig dygtige grafikere og designere. I bogen “Billigbog og højkultur – Gyldendals Bekkasinbøger” bliver man som læser taget med på en historisk rejse både i forhold til bogdesign, og det som kaldtes billigbøger. Bogens fokus er på billigbøgerne Bekkasinbøgerne fra Gyldendal, som designmæssigt slog an på lige fod med møbeldesign i 60’erne og blev en kæmpe succes. Bøgerne leverede moderne litteratur af højeste kvalitet indpakket i en formgivning, der skrev sig ind i dansk designhistorie. I år fylder Bekkasinbøgerne 60 år. Og i den anledning har Forening for Boghaandværk valgt at udgive “Billigbog og højkultur – Gyldendals Bekkasinbøger af Felix Rothstein, som bl.a. er samler af Bekkasinbøgerne og cand.mag. i Litteraturvidenskab. Malene Hald har stået for den grafiske tilrettelæggelse.

Bogen er i to dele. I den første del bliver man klogere på selve begrebet billigbog, og hvad der gemmer sig bag dette fænomen, ligeledes af nedslag i den europæiske billigbogs historie og den udvikling, der gjorde, at vi i Danmark i 1960’erne fik et boom af billigbøger. Det er ikke kedelig læsning. Tværtimod. Felix Rothstein skriver, så man ikke kan lægge bogen fra sig. Vidste du for eksempel, at et forsinket tog i England på en sommerdag i 1934 ændrede bogmarkedet markant? En ung forlægger, på vej hjem efter et besøg hos krimiforfatter Agatha Christie, havde glemt læsestof til rejsen og fandt der på ideen til salg af billigbøger på togstationer. Et fænomen, vi i dag ser på tankstationer, i lufthavne og ja på togstationer.

I bogens anden del er der specifikt fokus på Gyldendals Bekkasinbøger. Her kan man læse om seriens litteratur og formgivning og om den legendariske designer bag Bekkasinbøgerne Austin Grandjeans. Der er fotos af de mange forskellige udgaver og der kan man blandt andet se, hvordan designet på bøgerne udviklede sig fra forskellige abstrakte kunstneriske udtryk til en mere streng minimalistisk formgivning med striber. Bekkasinbøgerne udkom i perioden 1962-1968.

Også Gyldendals Trane- og Uglebøger bliver præsenteret, som billigbøger, der lå forud for Bekkasinerne. Det er vanvittig spændende læsning, når man får præsenteret, hvordan billigbøger får salget til at eksplodere, og hvordan det er med til at skabe nye læsere, fordi adgangen til bøger bliver billigere. Eksempelvis sælger en bog som hardback 1.500 eksemplarer, men samme bog i billigbogsdesign sælger op mod 80.000 eksemplarer. Det er den kommercielle del. Men også tankerne bag, hvilken litterær kvalitet, der skulle være i Bekkasinbøgerne er spændende. Sidst men ikke mindst gør forfatteren sig tanker om hvordan e-bøger og lydbøger fremadrettet vil have indflydelse på dansk bogdesign.

Min begejstring er ikke svær at spore i anmeldelsen og jeg oplever, at jeg med denne bog, får fyldt endnu mere på den boginteresse og den bogkærlighed, jeg kan mærke, der, sideløbende med at være almindelig læser, vokser frem hos mig.

“Billigbog og højkultur – Gyldendals Bekkasinbøger” udkom den 14. februar. Normalt oplyser jeg ikke, hvor bøger kan købes, men i dette tilfælde gør jeg en undtagelse, da bogen kun sælges i Forening for Boghaandværks webshop på boghaandvaerk.dk