Bogåret 2021 & bogudgivelse 2022.

“Læseglæde & Læsefællesskaber” udkommer 22. marts 2022.

År 2021 lakker mod enden, og når jeg ser tilbage på mit bogår, har det budt på flere spændende oplevelser.

Først på året handlede det pludselig om beskatning af anmeldereksemplarer, da SKAT ved nytårsskiftet havde ændret på skattereglerne for bogbloggere. I stedet for at betale skat af et skøn af bøgernes værdi, skulle vi nu betale skat af den fulde markedspris. Det gav anledning til et mindre oprør, hvor vi var flere bloggere, herunder undertegnede, der gik til pressen og til politikerne for at få omgjort reglen. Vi var i aviser og i radioen, og tilsidst fik vi opbakning af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, der talte for bogbloggernes frivillige litteraturformidling, fordi den skaber læseglæde og læsefællesskaber. SKAT ændrede på reglen, så det igen blev gældende, at der skal betales skat af et skøn af bøgernes værdi. Det er stadig et problematisk felt, da bogbloggere anmelder bøger på frivillig og ulønnet basis og dermed ikke burde have udgifter forbundet med dette. Denne kamp må tages på et andet tidspunkt.

Fra januar til og med marts 2021 var jeg ambassadør for læsefestivallen “Vi læser sammen” En festival arrangeret af Aarhus Litteraturcenter med fokus på at forebygge ensomhed i kølvandet på coronakrisen Mere end 300 personer tilmeldte sig, og vi læste og debatterede Lotte Garbers roman “Løbeklubben i Saudi” sammen.

2021 bød på mange spændende læseoplevelser og dermed anmeldelser. Min første anmeldelse i år var “Øvelser i afsked” af Carsten Jensen, en roman om sorgens og isolationens landskab med litteratur, filosofi og politiske betragtninger i velskrevne essays, som kæder den personlige sorg, pandemien og klimaforandringerne sammen. Årets sidste anmeldelse var “De korte sætningers land” af Stine Pilgaard og Katrine Muff en bog, hvor komponist Katrine Muff har sat musik til sangene fra Stine Pilgaards roman “Meter i sekundet” der udkom sidste år og som har vundet Weekendavisens Litteraturpris og De gyldne Laurbær. To meget forskellige læseoplevelser, og det er præcis det, jeg holder af ved at modtage anmeldereksemplarer og at dele disse forskellige læseoplevelser med jer. I 2021 blev det til i alt 48 anmeldelser.

I august måned havde bloggen 1 års fødselsdag, hvilket jeg fejrede sammen med jer med et Karen Blixen tema. Det blev modtaget med stor begejstring og affødte efterspørgsel på mere Karen Blixen, hvilket betød, at jeg drog ud i landet og holdt oplæg om hendes liv og forfatterskab. Noget jeg ønsker at fortsætte med i 2022.

I november måned blev det endelig tid til Bogforum. Alle bogelskeres paradis, hvor bloggere kan hilse på hinanden og på de forlag, man samarbejder med og på ens yndlingsforfattere. Jeg blev inviteret til at samtale med forfatter Mads Samsø om hans roman “Solitaire” som jeg havde anmeldt tidligere på året. Det blev til en berigende samtale foran et aktivt lyttende publikum.

Nu er vi i december måned og året er ved at rinde ud. Jeg har brugt meget tid på noget i 2021, som jeg har glædet mig helt utroligt meget til at kunne fortælle.

Jeg har brugt det meste af 2021 på at skrive en bog om læseglæde og læsefællesskaber, og det er derfor med den største glæde, at jeg nu kan fortælle, at bogen “Læseglæde og læsefællesskaber” udkommer 22. marts 2022 på forlaget Flaubert Publishing.

Bogen har fokus på læseglæde, på, hvad læsning kan betyde for dig som menneske, og på hvordan du kan komme i gang med at læse, udfordre og udvikle din læsning. Den har ligeledes fokus på læsefællesskaber. Hvordan du bliver en del af eksisterende læsefællesskaber, hvordan du kan starte egen læsegruppe, og på hvordan du kan få mest muligt ud af at være med i en læsegruppe. Min egen nysgerrighed og passion for læseglæde og læsefællesskaber har fået mig til at dykke ned i tanker, ideer, betragtninger, erfaringer, holdninger og viden på området som jeg deler i bogen sammen med anekdoter fra mit eget liv med læsning. Jeg glæder mig helt utroligt meget til at dele bogen med jer, når den udkommer 22. marts 2022.

Mit 2022 vil således handle om at sprede endnu mere læseglæde og fremme læsefællesskaber. Jeg håber at kunne forene dette med min passion for Karen Blixen og for forsat at anmelde mangfoldig litteratur her på bloggen.

Jeg vil gerne ønske jer alle et godt og lykkebringende nytår og sige tak for det fællesskab vi har omkring litteratur.

Kærlig hilsen

Anette Leonora.